Twee jaar na de aanslagen in Parijs

'Ik weiger president Macron
de hand te schudden'

13 november 2017

In Parijs wordt vandaag de tweede verjaardag van de aanslagen op 13 november 2015 herdacht. De Franse president Emmanuel Macron woonde herdenkingsplechtigheden bij in de hoofdstad. Maar verschillende nabestaanden van slachtoffers gingen niet in op de uitnodiging voor het eerbetoon.

De huldigingen startten vanochtend aan het Stade de France, de eerste van drie plaatsen waar de terroristen op 13 november 2015 toesloegen. Naast Macron waren onder andere zijn vrouw Brigitte, de Parijse burgemeester Anne Hidalgo en voormalig president François Hollande aanwezig op de plechtigheid.

Nadien trok een duidelijk aangedane Macron naar de restaurants en bars die door de terroristen geviseerd werden in de buurt van de boulevard Voltaire. Daar ontmoette hij nabestaanden van de slachtoffers en legde hij bloemen neer bij de gedenkplaten die er werden ingericht. De laatste stop was de concertzaal Bataclan, waar 90 van de 130 slachtoffers vielen.

 

 

Moeder slachtoffer: ‘Ik wil concrete veranderingen’

Op vraag van de families van de slachtoffers waren er geen toespraken van Macron of andere hoogwaardigheidsbekleders. Sommige nabestaanden hadden echter liever helemaal geen herdenking gezien.

‘De regering heeft ons laten vallen', verklaarde Elisabeth Boissinot, van wie dochter Chloé omkwam op het terras van café Le Carillon, afgelopen weekend aan Europe 1. Zij is vandaag niet aanwezig bij de herdenking. 'Het is niet omdat ze 10 minuten stilstaan bij het gedenkteken voor Chloé, dat ik mij beter ga voelen’, ‘Wat ik wil, zijn concrete veranderingen. Dat ze progressie maken, dat ze hun verantwoordelijkheid opnemen en erkennen dat er dingen zijn waartoe ze niet in staat zijn of die ze niet gedaan hebben.’

Michel Dias’ vader Manuel was het enige slachtoffer aan het Stade de France. Ook hij weigerde vandaag naar de herdenking aan het stadion te komen en president Emmanuel Macron te ontmoeten. ‘Vandaag, twee jaar na die dertiende november die mijn leven veranderde, heb ik beslist om die uitnodiging af te slaan’, legde Dias gisteren uit aan Huffington Post.

‘Daardoor zal ik ook de hand niet schudden van president Macron, die de slachtoffers van terrorisme sinds zijn verkiezing behandelt als de meest minderwaardige burgers van ons land, op een manier die simpelweg misprijzend en onaanvaardbaar is’, aldus Dias. Hij betreurt net als vele andere nabestaanden dat Macron besliste om de post van staatssecretaris voor hulp aan de slachtoffers af te schaffen.

het netwerk, de safehouses

Vorig jaar ging De Standaard op zoek naar wat er met onze wereld gebeurd is na 13 november 2015, toen de bommen afgingen in het hartje van de Franse democratie. Onze journalisten spraken met getuigen, nabestaanden en hulpverleners van Parijs, en vertellen waarom kaki het nieuwe blauw is geworden. We tonen zowel de reisbewegingen van Salah Abdeslam als de complexiteit van het terreurnetwerk dat Parijs en later Brussel zal aanvallen.

De reizen van Salah

In de zomer en het najaar doorkruist Salah Abdeslam Oost-Europa om teruggekeerde Syriëstrijders naar België te brengen. In ons land regelen kompanen safehouses. Die liggen vooral in het Brusselse maar ook in Charleroi en in het Naamse Auvelais. Het terreurnetwerk heeft een uitgesproken voorkeur voor Duitse luxewagens. Dit is de voorbereiding van Salah en de andere terroristen.

Het netwerk van Parijs

Wie staat met wie in verbinding? Waar verschuilden ze zich, en hoe reden ze rond? Dat maken we hieronder duidelijk. Door met uw muispijl over een naam te zweven, worden de connecties met anderen duidelijk. Klik op de namen voor meer info. Gebruik het muiswieltje om in te zoomen op het netwerk.

 
 
Realisatie: Andy Stevens, Lennert Broekaert, Nikolas Vanhecke en Mark Eeckhaut