IJslandse handballers reizen tweeduizend kilometer voor vijf vrijworpen
Een beeld uit één van de ontmoetingen tussen beide teams.

Bizar voorval in de handbalwereld. De mannen van het IJslandse FH Hafnarfjordur reisden meer dan tweeduizend kilometer naar het Russische Sint-Petersburg voor… vijf vrijworpen.

Dit toch wel opmerkelijke verhaal speelde zich af in de tweede ronde van het Europese EHF-toernooi voor clubteams. De IJslanders wonnen hun thuismatch met 32-27 en verloren de terugmatch met identieke cijfers. Volgens de reglementen hadden de scheidsrechters direct tot het nemen van vrijworpen moeten overgaan om de winnaar aan te duiden. Dat deden ze echter niet. Er kwamen verlengingen waarin de IJslanders aan het langste eind trokken.

Daar lieten onze Russische vrienden het niet bij. Ze dienden klacht in bij de Europese handbalfederatie en kregen hun gelijk. Gevolg: Hafnarfjordur moest opnieuw de oversteek naar Sint-Petersburg maken voor het nemen van de beslissende vrijworpen. Daarin haalden de IJslanders het opnieuw (4-3) zodat ze alsnog geplaatst zijn voor de volgende ronde. De Europese handbalfederatie heeft wel de reiskosten van de IJslandse club voor haar rekening genomen.