Opgepast voor oplichting met crypto-munten
De bitcoin krijgt steeds meer navolging via andere crypto-munten. Foto: REUTERS

De financiële toezichthouder FSMA waarschuwt tegen de wildgroei aan crypto-munten à la bitcoin. ‘Sommige zijn opgezet om investeerders op te lichten’.

Samen met de Europese toezichthouder ESMA raadt de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) beleggers aan om op te passen met de zogenaamde Initial Coin Offerings (ICO’s). Dat zijn lanceringen van crypto-munten zoals de bitcoin. Behalve de bekende bitcoin en de iets minder bekende ether, zijn ook al de ripple, de litecoin, de dash, de nem, de neo en de monero gelanceerd.

De FSMA spreekt over meer dan duizend verschillende cryptomunten. Er zou wereldwijd al 3 miljard dollar in dergelijke digitale tokens zijn gestoken. De nieuwe munten worden gepromoot via Instagram, Facebook, Twitter en gespecialiseerde websites en chatrooms.

De vraag is echter hoe serieus dergelijke initiatieven zijn. Soms gaat het over regelrechte oplichting. ‘Veel ICO’s zijn niet aan enige regelgeving onderworpen en vallen buiten enig toezicht. Er is dus geen bescherming van de consument’, waarschuwt de FSMA.

Doordat er maar weinig informatie wordt bekendgemaakt, is het moeilijk om de risico’s in te schatten. Het risico op kapitaalverlies is reëel, waarschuwt de toezichthouder, die spreekt over een ‘hype’ rond virtuele munten. De virtuele munten kunnen ook gebruikt worden voor witwaspraktijken of financiering van terrorisme.