Belgische topschaatser relativeert gemiste start van het olympische seizoen
Foto: EPA-EFE

Olympische medailles lijken erg ver weg voor Bart Swings, die in het eerste wereldbekerweekeinde van het schaatsseizoen is gedegradeerd naar de B-klasse op de vijf kilometer.

Door een pover optreden afgelopen weekend in Heerenveen mag Swings zich de eerstvolgende wedstrijd, volgende week in Stavanger, niet meer meten met Sven Kramer en co. Het vergroot wel de mogelijkheid te groeien in de reeks wereldbekerwedstrijden, zoals hij al voor de ontmoeting verduidelijkte.

“Het is geen immens drama”, veronderstelde Swings, al is hij wel van plan even een arts te consulteren. Het doel van dit seizoen blijft ongewijzigd. Een topprestatie op de Olympische Winterspelen in februari in Pyeongchang, Zuid-Korea. “Als ik mijn beste prestatie neerzet, dan kom ik in aanmerking voor een topklassering.” Op de WK afstanden, het toernooi voor specialisten, behaalde hij echter nooit een ereprijs. De vierde plaats was het hoogste. Als allrounder heeft hij echter al een aardige verzameling plakken. “Vorig jaar was niet mijn jaar. Zeker dat WK op de olympische ijsbaan van Gangneung was niet wat het moest zijn. Twee jaar geleden was ik heel stabiel op de 1.500 meter. Toen had ik in Kolomna en medaille moeten halen. Dat lukte niet omdat ik niet de rust kon bewaren.”

Trainen met de Noren

De route naar Zuid-Korea, waar hij zijn 27ste verjaardag zal vieren, ligt vast. Eerst nog drie wereldbekerweekeinden (Stavanger, Calgary en Salt Lake City), daarna training in Heerenveen en twee marathons. Na kerst naar Portugal om acht dagen te skeeleren. In het nieuwe jaar geen EK, maar mogelijk nog wel de wereldbekerwedstrijd in Erfurt om op 31 januari naar Seoul te vliegen. “Ik wil dit seizoen niet te veel dagen niet op het ijs staan. Het is zaak zo veel mogelijk feeling met het ijs te behouden. Als je te lang van het ijs bent, is dat niet goed. Dan krijgt de stress een kans.”

De beste Belgische schaatser en zijn coach Jelle Spruyt werken sinds augustus veel samen met de Noorse schaatsploeg. Swings is een optimist. “Dat gaat goed. Het is een heel goede trainingsgroep, Ik denk dat ik nog nooit in zo’n groot team heb meegedraaid. Mooi om mee samen te werken. We overleggen om zo veel mogelijk samen te doen. De Noren blijven na de wedstrijden van Salt Lake City in Amerika, ze gaan naar Arizona. Daar scheiden dus onze wegen. Ik ga dan nog met mijn marathonploeg meetrainen. Maar in januari zitten we weer op één lijn naar de Spelen.”

Nog vier jaar verder

Vier jaar geleden, bij de door de schaatsende Nederlanders beheerste Spelen in Sotsji, was Swings echt een groentje. Destijds had hij er niet meer dan drie jaar als schaatser opzitten. Dat hij op de 5.000 meter als vierde eindigde en op de tien kilometer vijfde werd, gold als een verrassing. In internationaal gezelschap is zeven jaar ervaring nog steeds maar weinig. “Dat klopt, maar ik weet wel meer dan toen. Ik heb meer ervaring en weet waarop ik moet letten.”

Hij is van plan na de Winterspelen nog vier jaar door te schaatsen. Swings wil wat langer rust nemen na het seizoen en zijn studie voor burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven voortzetten. Vervolgens pakt hij het skeeleren weer op. Voor het eerst in vijf jaar zal hij weer deelnemen aan de wereldtitelstrijd, die in augustus 2018 in Nederland wordt gehouden. Vanwege het schaatsen heeft Swings zich daar sinds Oostende 2013 niet meer op dat podium laten zien.