Amerikaanse belangstelling voor Vlaamse hightechmode
Jasna Rokegem met de Henri Winkelmans-award, die ze vorig jaar won.

De Vlaamse ontwerpster Jasna Rokegem (24) krijgt vandaag vertegenwoordigers van de Amerikaanse ambassade over de vloer.

Rokegem werd vorige maand door de Amerikanen geselecteerd als Belgische deelneemster aan de Global Entrepreneurs Summit, een internationale bijeenkomst van jonge ondernemers die later dit jaar plaatsvindt in India. Daar staan dit jaar vooral jonge vrouwelijke ondernemers centraal. Jasna Rokegem is oprichtster van de ontwerpstudio Jasnarok, gespecialiseerd in hightechmode. ‘Jasna Rokegem belichaamt de krachtige energie die vrouwen kunnen opwekken op het kruispunt van ondernemerschap, gezondheidszorg en mode. Haar project combineert interactieve mode met innovatieve technologie’, zo motiveert de Amerikaanse ambassade haar selectie.

Jasnarok werd in januari 2016 opgericht in Geraardsbergen, en heeft sindsdien al heel wat prijzen gewonnen. Ze verzorgde onder meer seminars en showcases over de toekomst van mode voor SAP, Microsoft en Nokia Bell Labs, waar ze artist in residence was. Jasnarok is onderdeel van de start-up-incubator Start it@kbc.

Ze maakt onder meer kleding die reageert op hersengolven. Eén van haar ontwerpen, Exaltation, bevat een grote kraag die omhoog komt als de technologie signalen opvangt dat de drager zich niet comfortabel voelt. Een andere kledingstuk, Braight, geeft met kleurpatronen aan of de drager zich opgetogen voelt dan wel ongemakkelijk of somber. De kleren zijn niet bedoeld om dagelijks te dragen: het zijn eerder verkenningen over wat er mogelijk is als mode en technologie elkaar stimuleren. Op termijn zou die technologie wel in dagelijkse kleding verwerkt kunnen worden, bijvoorbeeld via sensoren die aspecten van de gezondheid van de drager meten.