Trump looft ‘geweldige relatie’ met Duterte
Rodrigo Duterte en Donald Trump. Foto: AFP

Donald Trump heeft zijn goede verhouding met zijn Filipijnse ambtgenoot Rodrigo Duterte geprezen. De Amerikaanse president sprak maandag met de omstreden Duterte in Manilla. Volgens het Witte Huis zou de president daarbij toch ook kort de mensenrechten besproken hebben.

Trump en Duterte spraken elkaar maandag in de Filipijnse hoofdstad Manilla, tijdens een bilaterale ontmoeting in de marge van de vierdaagse top van de ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties).

‘Wij zijn jullie bondgenoot. Een belangrijke bondgenoot’, maakte de Filipijnse president bij aanvang van het onderhoud duidelijk aan Trump. Na afloop loofde de Amerikaanse president dan weer de ‘geweldige relatie’ met Duterte. ‘Dit is zeer succesvol geweest. De ASEAN-top werd prachtig geregeld door de Filipijnse president.'

Trump wilde vooraf niet zeggen of hij het over de moeilijke situatie van de mensenrechten in de Filipijnen zou hebben. ‘Wow, wow. Dit is geen persconferentie, dit zijn bilaterale gesprekken’, reageerde Duterte, erg omstreden vanwege zijn harde aanpak van drugscriminelen, dan weer gepikeerd.

Na afloop verklaarde de Filipijnse regering dat de mensenrechten niet ter sprake waren gekomen, maar Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders stelde dat het onderwerp kort werd aangeraakt. ‘Het gesprek ging vooral over Islamitische Staat, handel en illegale drugs. In die laatste context kwamen ook de mensenrechten kort aan bod.’

Waterkanon en gewonden bij betoging

In de aanloop naar de top kwamen maandag in Manilla zowat duizend betogers, onder wie veel studenten, op straat die vooral tegen de deelname van Trump protesteerden. Ze scandeerden anti-Amerikaanse slogans en staken een beeltenis van Trump waarbij de armen en benen een swastika vormden, in brand.

De politie was massaal aanwezig en zette het waterkanon in. Bij schermutselingen tussen beide kampen zouden al zestien mensen - tien betogers en zes agenten - gewond zijn geraakt.

De ASEAN, die dit jaar haar 50ste verjaardag viert, bestaat uit tien landen: Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. Aan de 31ste top, die loopt tot 16 november, nemen ook vertegenwoordigers van China, de Verenigde Staten, Australië, Canada, India, Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Rusland, de Europese Unie en de VN deel.