Een aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter heeft zondagavond de grensstreek tussen Iran en Irak door elkaar geschud. Er zijn zeker 332 doden en meer dan 2.500 gewonden.

Volgens Iraakse geologen had de schok zelfs een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Hij deed zich volgens het Amerikaans Geologisch Instituut (USGS) voor op 32 kilometer ten zuidzuidwesten van de stad Halabaja in Iraaks Koerdistan, maar werd in een omtrek van 1.500 kilometer tot in de Iraakse hoofdstad Bagdad, Koeweit en in delen van Turkije gevoeld. 

Later op zondagavond deed zich nog een eerste sterke nabeving met magnitude 4,5 voor, vroeg op maandagochtend volgde een tweede met een kracht van 4,7.

Voorlopig werden 328 doden geteld en 2.500 gewonden in Iran, meldt de crisiscel daar, maar het dodental zal zeer waarschijnlijk nog oplopen. 'Er liggen nog mensen onder het puin', verklaarde de Iraanse regering. 'We hopen dat het cijfer niet te veel zal stijgen, maar het zal nog stijgen.' 

Volgens de Koerdische gezondheidsdiensten  In Irak werden in de provincie Suleimaniya al zeker vier doden geteld en zeker 150 gewonden.

Het Internationaal Rescue Committee (IRC) tweette zondagavond dat de situatie in de regio op de voet gevolgd wordt en dat ploegen paraat staan om ingezet te worden.