België pakt zilver op EK quizzen
Themabeeld. Foto: BELGAIMAGE

Op het Europees Kampioenschap quizzen in Zagreb heeft België in de landencompetitie de zilveren medaille veroverd. In de finale bleek het Engelse kwartet opnieuw te sterk. Individueel eindigde Ronny Swiggers uit Oostende op de vierde plaats.

In totaal tekenden 17 landen present voor de Nations Cup. Vrijdag plaatste België zich al voor de eindstrijd door in de halve finale ruim de maat te nemen van Finland. In de finale stonden onze landgenoten zondagnamiddag lange tijd op voorsprong tegen favoriet Engeland. Uiteindelijk moesten Pattyn, Smit, Trogh en Swiggers net als op de Quiz Olympiad in Athene toch weer de duimen leggen voor de Engelsen.

Individueel ging de Europese titel naar Pat Gibson, bekend van het BBC-programma ‘Eggheads’. Gibson versloeg met duidelijke verschil zijn Engelse ploegmaat en viervoudig kampioen Olav Bjortomt.

Na een moeilijke voorronde wist Ronny Swiggers zich als enige Belg te plaatsen voor de finaleronde met tien quizzers. De hoogste score in die finale volstond voor de Oostendenaar net niet om een medaille te pakken. Swiggers strandde op een punt van wereldkampioen Kevin Ashman, eveneens een vast gezicht in ‘Eggheads’. Voorts stonden ook nog enkele individuele themaquizzen op het programma. In de categorie geschiedenis pakte Nico Pattyn de overwinning.

Het EK lokte de afgelopen dagen ongeveer 200 quizzers naar de Kroatische hoofdstad.