Broer betreurde Scarponi: “Sinds zijn dood vraag ik me af hoe wielrenners op de weg kunnen blijven trainen”
De zus Silvia en broer Marco vertelden op de voorstelling van de Ronde van de Alpen 2018 over hun verongelukte broer. Foto: Twitter @Tourof_TheAlps

De broer van de in april verongelukte Italiaanse wielrenner Michele Scarponi heeft in de Italiaanse krant Corriere della Sera een emotionele oproep gedaan om wat te doen aan de veiligheid van de fietsers. “Elke dag sinds zijn dood stel ik mezelf de vraag: hoe slagen wielrennen erin om op de weg te blijven trainen. Ze doen het, maar het is zo gevaarlijk.” Meteen riep hij op om de wagen eens wat vaker aan de kant te laten staan, voor onze veiligheid.

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het komt dat Michele Scarponi in april dodelijk werd aangereden door een bestelwagen, maar er is het vermoeden dat de chauffeur werd afgeleid door zijn gsm bij de fatale botsing. Voor de broer van Scarponi, Marco,was dat reden genoeg om een emotionele oproep te doen in de Italiaanse krant Corriere della Sera in een antwoord op vraag van paralympische kampioen handbiken Alex Zanardi om een campagne te leiden tegen bestuurders die zich laten afleiden door de gsm achter het stuur. Scarponi riep op voor een verandering in de mentaliteit, waarbij hij benadrukte dat elke autobestuurder mogelijk de dood van een fietser of voetganger zo kon veroorzaken.

“Misschien moeten we de wagen eens aan de kant laten”, suggereerde hij. “In plaats van er een paar meter mee te rijden met de kinderen naar school, naar de winkel of het café. Een gezonde, houdbare en veilige manier van leven hangt af van hoe we de weg gebruiken. Of we het nu leuk vinden of niet, en hoe zeer we ook van onszelf vinden dat we onschuldig zijn, wij zijn wel allemaal betrokken en mogelijk schuldig aan een bloedbad.” Scarponi onthulde ook dat de familie plannen heeft om een fonds op te richten om zo verkeersveiligheid te helpen verbeteren. “Micheles lach zal veel levens redden”, besloot Marco Scarponi de brief.

“Hoe houden ze het vol?”

Op de voorstelling van de Ronde van de Alpen, waar Scarponi dit jaar zijn laatste zege boekte, vond een eerbetoon aan de betreurde renner plaats. In 2018 zal ook een speciale prijs voor uitmuntend teamwerk uitgereikt worden ter ere van de Italiaan. De broer van Scarponi herhaalde er zijn oproep om te werken aan de verkeersveiligheid.

Broer betreurde Scarponi: “Sinds zijn dood vraag ik me af hoe wielrenners op de weg kunnen blijven trainen”
Foto: Twitter @Tourof_TheAlps

“De statistieken in Italië liegen er niet om. In 2016 verloor elke dag een fietser het leven. Elke dag sterven er ook twee voetgangers in het verkeer. Elk jaar zijn er 4.000 verkeersslachtoffers op de weg”, stelde Marco. “Elke dag sinds de dood van Michele stel ik me dezelfde vraag: hoe blijven wielrenners het volhouden om buiten op de weg te gaan trainen? Ze doen het, maar het is zeer gevaarlijk. Er is een echt risico dat iemand thuis vertrekt en niet meer terugkeert. We moeten iets doen om dat te veranderen, om levens te redden.”