Wout van Aert heeft de veldrit in Gavere gewonnen, de vijfde manche van de Superprestige. Door de regen werd het nog eens een cross uit de oude doos maar ook in de modder leek er op het militair domein niets te beginnen tegen het geweld van Mathieu van der Poel: de Europese kampioen pakte uit met een nieuwe demonstratie, tot hij in de slotfase te voet stond met materiaalpech. Van Aert maalde er niet om en wordt door deze onverhoopte overwinning meteen ook alleen leider in de algemene stand van de Superprestige.

De veldrit in Gavere is nog een cross uit de oude doos. Na de start in de lange dreef volgde een uur beuken in het veld dat tot een modderpoel was herschapen, met bovendien nog verraderlijk gladde stukken bergop- en bergaf. Enkel de grote motoren komen in de schaduw van het kasteel naar boven en dat was ook meteen te merken.

Van Aert liet het EK, waar Van der Poel zondag andermaal won, passeren en koos voor een stage in Italië om de batterijen op te laden. De wereldkampioen had er duidelijk zin in en nam de kopstart. Van der Poel nam echter gezwind over en de twee protagonisten legden er meteen duchtig de pees op.

Stuurfoutje Van Aert

Van der Poel maakte al in de tweede ronde echter gebruik van een klein stuurfoutje van Van Aert en meteen was de vogel gaan vliegen... De Nederlander stoomde door en nam meteen afstand.

De turbo van Van Aert blokkeerde en Toon Aerts reed voorbij de wereldkampioen. De winnaar van zaterdag in Niel is in goeden doen en trok zelfs op jacht naar de eenzame leider. Halfweg koers volgde Aerts op vijftien seconden van Van der Poel, Van Aert was derde en Klaas Vantornout reed rond als vierde.

Dubbele pech voor Aerts

Helaas voor Aerts bleef dat mooie liedje niet duren: de poulain van Sven Nys bij de Telenet-ploeg werd teruggeslagen door twee lekke banden, waardoor Van Aert weer tweede werd. De wereldkampioen liet het hoofd niet hangen en bleef knokken voor wat hij waard was maar dat leek niet voldoende om nog voor spanning te zorgen voorin.

Dubbel pech Van der Poel ...

Zelfs een lekke band in de slotfase leek immers niet echt voor spanning zorgen, met een geruststellende voorsprong van een halve minuut. Van der Poel leek makkelijk stand te houden, tot hij plots met materiaalpech stil stond naast het parcours met een kapotte versnellingsapparaat.

De 23-jarige Wout van Aert reed hem voorbij en pakte de (sensationele) zege, voor Toon Aerts en een ontgoochelde van der Poel.

Gavere was de vijfde manche van de Superprestige: Van der Poel zegevierde eerder al in Gieten, Zonhoven en Ruddervoorde. Van Aert, die ook al de SP in Boom won, wordt echter de nieuwe leider. Nu volgen nog Diegem (30/12), Hoogstraten (11/2) en Middelkerke (17/2).

LEES OOK: Van der Poel naar ziekenhuis na pech en gapende wonde in Gavere, Van Aert opgelucht: “Je mag nooit opgeven”

Uitslag:

1. Wout van Aert

2. Toon Aerts

3. Mathieu van der Poel

4. Klaas Vantornout

5. Tom Meeusen

Bekijk hier de volledige uitslag!

 

Sensatie in de modder van Gavere: Van Aert wint na pech voor Van der Poel in slotfase
Foto: BELGA