De eerste sneeuw valt in ons land: ‘Ineens snel wit’
Foto: Photo News

Het sneeuwt. Momenteel vallen er op sommige plaatsen in de Oostkantons sneeuwvlokjes uit de lucht. Ook in de rest van het land zijn een donderslag en wat stofhagel niet uitgesloten.

Het begon met regen, maar de druppels veranderden zondagochtend op sommige plaatsen in de Oostkantons al snel in sneeuwvlokjes. Onder meer in Bütgenbach was dat het geval, zo blijkt uit een Twittervideo. 'Let it snow, let it snow', schreef de Nederlandse journaliste Anke Verbakel bij haar post. 'Na dagen regen wordt het hier nu ineens snel wit.'

 

 

Ook de rest van de dag zullen de buien in de Ardennen de rest van de dag 'winters' blijven, waardoor er mogelijk een wit tapijtje van enkele centimeters zal komen te liggen. 'In de zuidoostelijke landshelft is het nog regenachtig. Boven de 500 meter heeft de neerslag een winters karakter (smeltende sneeuw of sneeuw) genomen', meldt het KMI op haar website. 'In het noordwesten is het droger met enkele opklaringen, maar in de kuststreek komen er al buien vanuit de Noordzee.'

Weerbericht zondag en komende dagen

In de namiddag wordt het wisselvallig met opklaringen en buien. Een donderslag of wat stofhagel zijn niet uitgesloten. Maxima van 2 graden in de Hoge Venen tot 8 graden aan zee. De wind trekt aan en wordt in het binnenland matig tot vrij krachtig uit noordwest met rukwinden tot 50 à 60 kilometer per uur. Aan zee wordt de wind krachtig tot zeer krachtig uit noordnoordwest met rukwinden tot rond 80 kilometer per uur.

Zondagavond en -nacht blijft het wisselvallig en winderig met buien. In de Hoge Ardennen kunnen sneeuwbuien voor enkele centimeter sneeuw zorgen en verwachten we ook laaghangende bewolking. De minima liggen rond het vriespunt in de Hoge Venen en rond 7 graden aan zee.

Maandagochtend verwachten we nevel en lage wolken in de buurt van de Duitse en Luxemburgse grens. Op de hoogten kan er nog een enkele winterse bui vallen. In Laag- en Midden-België is het gedeeltelijk bewolkt met regenbuien die vanaf de Noordzee vooral over de westelijke helft van het land trekken. Na de middag wordt het overwegend droog komen er brede opklaringen. De maxima liggen tussen 3 en 10 graden.

Langs de rand van een hogedrukgebied schuift dinsdag een sterk verzwakte storing over het land. ‘s Ochtends zijn er in het binnenland nog brede opklaringen, naarmate het front vordert, neemt de bewolking toe, maar blijft de kans op regen erg klein. De temperaturen bereiken 3 tot 11 graden.

Woensdag veel bewolking en eventueel lichte motregen, bij temperaturen van 6 tot 12 graden. Donderdag droog en gedeeltelijk bewolkt.