De Bruyne kritisch: “Zolang er tactisch geen goed systeem is, zullen we moeilijkheden hebben”
Foto: Photo News

Als de Rode Duivels willen dromen van de top op het wereldkampioenschap, dan moet het beter, zo bleek uit de vertoning tegen Mexico. En dat zien ook de spelers in. Kevin De Bruyne – die maar één helft speelde tegen de Mexicanen – geeft dat dan ook grif toe. “Zolang er tactisch geen goed systeem staat, zullen we moeilijkheden blijven hebben tegen ploegen zoals Mexico”, zei hij onomwonden. Er is dus nog ruimte voor verbetering.

Tactiek, het is een woordje dat vaak valt bij de analyses van de pijnpunten van de Duivels. Na het vorige EK, maar ook nu nog steeds. Twee jaar na de uitschakeling in de kwartfinale tegen Wales is er volgens De Bruyne nog steeds werk aan de winkel. “Na Bosnië heb ik gezien dat we een tactisch systeem moeten bedenken dat de ploeg ligt. Tegen Mexico hebben we niet de juiste tactiek gespeeld”, stelt hij. “We hadden de moed niet om de ploeg hoger te zetten. Daardoor kwam Mexico aan de bal.”

“Het tactisch probleem ligt misschien zowel bij de coach als bij de spelers. Het is voor mij persoonlijk moeilijk hoog te spelen als je met vijf vanachter staat. Dan moeten je wingbacks hoger spelen en meer druk zetten. Als dat niet gebeurt kan je beter als ploeg lager gaan. Dat is ook oké, maar natuurlijk vraagt de coach hoog druk te zetten. Dan moet iedereen volgen en dat is een probleem. Dat heb ik in de tweede helft vanuit de tribune gezien. De achterste lijn ging naar achter en mensen voorin gingen druk zetten. Dan krijg je veel te veel ruimte in het middenveld en krijg je het niet meer belopen.”

De Manchester City-ster geeft ook aan dat de Duivels nog te veel teren op hun individuele talent, en te weinig op tactisch vernuft. “Zolang er tactisch geen goed systeem staat, zullen we moeilijkheden hebben tegen ploegen als Mexico. We kunnen discussiëren met de coach over wat we denken, maar uiteindelijk moet hij de beslissing maken. Je kan met wingbacks pressing spelen. Dat hebben wij bij City in de voorbereiding ook gedaan. Maar dan moeten je wingbacks kunnen pressen tegen hun backs en moet je tactisch gaan schuiven. Je weet dat als je druk zet je sowieso ruimte in de rug laat en risico’s neemt. Maar als je gaat zakken, neem je positiespel weg. Zo heeft elk systeem zijn nadeel en zijn voordeel.”

Kans maken in Rusland

Volgens De Bruyne spelen de Rode Duivels in een heel verdedigende opstelling, maar doen ze dat met veel aanvallende spelers die veel de bal willen. Daardoor doken er tegen Mexico problemen op. “Tegen Mexico hadden we weinig balbezit en dan heb je een klein probleem. Iedereen komt dan in een spelsysteem dat hem niet ligt.” Of een viermansdefensie dan beter zou werken, is volgens De Bruyne niet zeker. “Het hangt altijd af van de opdracht die we krijgen. Mexico had een tactiek die goed werkte tegen ons. Dat kan positief zijn, want nu weten we wat we moeten aanpakken.”

Met zijn kritiek wil De Bruyne echter helemaal niet slecht praten over de coach, maar hij hoopt wel dat het probleem opgelost geraakt tegen het WK. “Dit is misschien een van de laatste kansen een sterk tornooi te spelen. Misschien zeggen na dit WK een aantal mensen af. Misschien zeggen er binnen twee jaar mensen af. Op dit moment hebben we op alle posities toppers. Als er bepaalde mensen wegvallen, is dat niet meer zo. Daar moeten we ook mee rekening houden.”