Jan Jambon noemt agressie ‘onaanvaardbaar’
Foto: BELGA

De rellen die zaterdagavond uitbraken na de kwalificatie van Marokko voor het wereldkampioenschap voetbal zijn ‘onaanvaardbaar'. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zondagochtend op Twitter.

Tweeëntwintig politieagenten zijn zaterdagavond gewond geraakt. Er raakte ook een burger gewond die naar het ziekenhuis werd gebracht, maar het is niet zeker of die bij de opstootjes betrokken was. Er werden ook auto’s in brand gestoken, winkels geplunderd en straatmeubilair beschadigd.

‘Onaanvaardbare agressie in centrum Brussel. Samenleven kan alleen met respect, ook voor politiemensen die zich bij nacht en ontij inzetten voor onze veiligheid’, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vanmorgen op de sociaalnetwerksite Twitter.

 

 

'Dit is een zeer zware balans', zo reageerde Jambon later op Radio 1 op de rellen.'Baldadigheden, winkels die overvallen worden, auto’s die in brand worden gestoken… Om het allemaal nog erger te maken merken we dat bepaalde mensen zich bij zulke situaties tegen de ordehandhavers keren, terwijl die gewoon hun werk doen. Dat is onaanvaardbaar.”

Volgens Jambon wordt er nu zo snel mogelijk werk gemaakt van de identificatie van de amokmakers.'Wie in de fout gegaan is, zal moeten boeten’, luidt het. De minister reageerde ook op de kritiek aan het adres van de 'afwezige’ politie. 'Achteraf is het natuurlijk makkelijk om de geschiedenis te voorspellen. Zeggen dat een voetbalwedstrijd - in Afrika dan nog - hier tot zoiets zal leiden… Het is ver gekomen als we ons daar allemaal moeten op voorbereiden door van Brussel een belegerde stad te maken. Maar goed, we zullen het bekijken om in de toekomst dergelijke zaken te vermijden.’

Over de efficiëntie van het politieoptreden, waarop sommige handelaars kritiek uitten, doet Jambon nog geen uitspraken. Bij zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck klinkt het wel dat de minister verbaasd is dat er niemand werd opgepakt, en dat de politieactie geëvalueerd zal worden om te bekijken wat in de toekomst beter kan.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) uitte op Twitter zijn ongenoegen over het geweld. 'Ik veroordeel de rellen en de vernielingen in het centrum van Brussel. Voetbal moet altijd een feest zijn', klonk het.

'We mogen deze zaken niet relativeren', stelde Sven Gatz (Open Vld), Vlaams minister bevoegd voor Brussel, in De Zevende Dag op Eén. Hij hoopte dat de daders snel via de camerabeelden geïdentificeerd worden en dan met snelrecht berecht worden - 'daarvoor is dat destijds ingesteld'. Hij pleitte ervoor om de verantwoordelijkheid niet bij de politie te leggen of bij de 'Marokkaanse gemeenschap' in zijn geheel.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig