Twintig agenten gewond bij relletjes in Brussel na WK-kwalificatie Marokko
Ook in Marokko zelf werd uiteraard gevierd Foto: AFP
Na afloop van de kwalificatiematch voor het WK voetbal tussen Marokko en Ivoorkust hebben ongeveer 300 mensen zaterdagavond keet geschopt in het centrum van Brussel. Zeker 22 agenten raakten gewond en er werd ook burger naar het ziekenhuis gebracht, maar het is niet zeker of die bij de opstootjes betrokken was. Dat zegt Oliver Slosse, commissaris bij de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene. Hij maakt ook gewag van in brand gestoken voertuigen en ingeslagen vitrines. Volgens Slosse keerde de rust terug rond 0.30 uur.

Marokko won zaterdagavond met 0-2 op het veld van Ivoorkust en plaatste zich op die manier voor het WK van aanstaande zomer in Rusland. Na afloop van de wedstrijd verzamelden zich zo’n driehonderd mensen op de Stalingradlaan om de overwinning te vieren.

Van daar trokken ze naar het Beursplein maar daar sloeg de sfeer om en begonnen minstens een deel van de supporters de voorbereidingen voor Winterpret te vernielen. De Brusselse politie besloot daarop tussenbeide te komen en de supporters terug te drijven. Daarvoor werd onder meer het waterkanon ingezet. De agenten werden door de oproerkraaiers bestookt met projectielen, geeft Slosse aan.

Tijdens de rellen werden twee voertuigen in brand gestoken en de relschoppers gooiden ook verscheidene ruiten in op de Lemonnierlaan en plunderden winkels. De politie heeft voorlopig nog niemand gearresteerd, maar heeft wel al camerabeelden opgevraagd om daders te identificeren.

Eieren en voetzoekers in Antwerpen

Ook op de Turnhoutsebaan in Borgerhout zijn zo’n zestig mensen op straat gekomen naar aanleiding van de WK-kwalificatie van Marokko. “De politie is ter plaatse gegaan met als doel het verkeer door te laten gaan en de supporters toch op veilige wijze hun vreugde laten kunnen tonen”, klinkt het bij de Lokale Politie Antwerpen.

“Er zijn wel weer een aantal eieren gegooid naar de interventie-eenheden op de Turnhoutsebaan, die eigenlijk met goede bedoelingen ter plaatse waren. Verder zijn er ook enkele voetzoekers afgestoken. Het wijk- en fietsteam konden de situatie onder controle houden.”

De politie regelde het verkeer. Vanaf 22 uur was de straat weer vrij.

Meerdere Europese steden

Na afloop van de wedstrijd van Marokko kwamen in meerdere Europese steden Marokkanen op straat. Dat was onder meer het geval in het Franse Parijs en ook in de Nederlandse steden Den Haag en Amsterdam. Ook in Den Haag ontaardden de feestelijkheden in onlusten. De politie moest er ingrijpen toen agenten door de supporters werden bekogeld.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig