Veertig Tory-afgevaardigden eisen dat May ontslag neemt
Foto: AFP

In Groot-Brittannië hebben veertig parlementsleden van de regerende Conservatieve Partij een brief ondertekend waarin ze hun wantrouwen in premier Theresa May uiten. Dat bericht de Sunday Times. Met acht stemmen meer kunnen ze binnen de partij een leidingswissel doorvoeren, waardoor May ook haar ambt zou moeten opgeven.

Mays positie kreeg een zware dreun tijdens de vervroegde parlementsverkiezingen in juni, waarbij de Conservatieven hun absolute meerderheid in het lagerhuis verloren. Sindsdien ging het almaar bergaf, met name door de moeizame onderhandelingen met de Europese Unie over de brexit en meest recent nog het ontslag van twee van haar ministers.

Michael Fallon (Defensie) stapte op na beschuldigingen van seksuele intimidatie, terwijl Priti Patel (Ontwikkelingssamenwerking) moest vertrekken wegens niet meegedeelde ontmoetingen met Israëlische regeringsvertegenwoordigers.

In het geval dat de partijleden Mays leiderschap zouden contesteren en een uitdager haar zou verslaan, zou die het leiderschap van de Conservatieve Partij overnemen en automatisch ook het ambt van eerste minister op zich nemen. Nieuwe verkiezingen zijn daarvoor niet nodig.