Parket start zelf met onderzoek naar Bart De Pauw
Foto: Jimmy Kets
In de VRT-gebouwen heeft vanavond een huiszoeking plaatsgevonden. Die is er gekomen nadat het parket van Mechelen zelf een onderzoek is begonnen naar de beschuldigingen aan het adres van televisiemaker Bart De Pauw. Onder meer ceo Paul Lembrechts werd verhoord.

De speurders zijn rond 17.45 uur aangekomen bij de VRT en gingen naar de verdieping waar onder meer de sociale dienst zit. Ook Paul Lembrechts, de ceo van de VRT, is halsoverkop naar de openbare omroep vertrokken en werd er momenteel verhoord. 'Ik ben opgebeld geweest door de onderzoeksrechter dus ik kom me nu aanmelden', reageerde hij kort in Het Journaal.

De VRT had eerder deze week het contract met De Pauw verbroken na meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Concreet zou het gegaan zijn om een vorm van stalking waarbij De Pauw gedurende lange periodes vaak grote hoeveelheden expliciete, soms vulgaire sms’en stuurde naar vrouwen die meewerkten aan producties waarover hij de leiding had. 

Bij de preventiedienst van de VRT hadden zich verschillende getuigen gemeld, wat geleid heeft tot het abrupt stopzetten van de samenwerking met De Pauw en zijn productiehuis KoekenTroef. De Pauw kondigde het nieuws donderdag zelf aan in een videoboodschap. 'Deze week heeft de VRT-directie mij te kennen gegeven dat zij de samenwerking na dertig jaar met mij onmiddellijk stop zetten. Zowel met mij als schermgezicht, als televisiemaker', klonk het.

Geen klacht van De Pauw

Daags na het nieuws reageerde De Pauw opnieuw op zijn ontslag. 'Het zijn geen fijne tijden voor mij', luidde het. 'Ik ontken niet dat ik sms’en gestuurd heb, maar stalking… dat is wel een zeer zware beschuldiging. Men heeft mij opgepakt én opgehangen zonder eerst verhoord te worden.' De televisiemaker sprak de voorbije dagen meermaals over juridische stappen, maar bevestigt aan onze redactie dat hij geen klacht heeft ingediend en niets te maken heeft met deze huiszoeking . 

De onderzoeksrechter werd aangesteld op vraag van het parket van Mechelen, blijkt nu. Het parket is zelf een gerechtelijk onderzoek gestart naar aanleiding van de meldingen die de VRT had ontvangen over De Pauw. 'Er is de voorbije dagen een stroom aan informatie op gang gekomen van mogelijke feiten die gepleegd zouden zijn door de televisiemaker Bart De Pauw', zegt het parket in een mededeling. 

Anonimiteit niet in het gedrang

'Deze informatiestroom noopt het parket om de mogelijke feiten te onderzoeken. Er wordt op dit ogenblik geen uitspraak gedaan over schuld of onschuld. Dit zal het voorwerp uitmaken van het gerechtelijk onderzoek', klinkt het nog. Vorig jaar werd het Strafwetboek gewijzigd om van stalking geen klachtmisdrijf meer te maken. Dat betekent dat kan het misdrijf vervolgd kan worden zonder dat iemand klacht indient, en dat het parket dus autonoom een onderzoek kan opstarten.

 

Het doel van deze huiszoeking was alvast om informatie te vinden over de personen die getuigd hebben tegen De Pauw, om er zelf contact mee te kunnen opnemen. Dat betekent overigens niet dat de anonimiteit van de actrices die getuigden tegen Bart De Pauw in het gedrang komt. De juridische dienst van de VRT benadrukt dat 'preventieadviseurs beroepsgeheim hebben, dat ook geldt voor alle documenten die zij opstellen. Dat betekent dat ze de namen van de getuigen niet moeten prijsgeven aan het parket.'

Omstreeks 22 uur hebben de speurders de VRT verlaten. De VRT laat weten mee te werken aan het onderzoek, maar verkiest om verder geen verklaringen af te leggen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig