Amerikaanse soldaat die in Niger sneuvelde wellicht gefolterd en geëxecuteerd
Sergeant La David Johnson. Foto: reuters

Een Amerikaanse soldaat die in Niger sneuvelde, is door dorpelingen gevonden met zijn armen vastgebonden en een grote hoofdwonde. Enkele weken geleden kwam Donald Trump in opspraak over de ‘ongevoelige manier’ waarop hij de weduwe van de soldaat had proberen te troosten.

De 25-jarige sergeant La David Johnson uit Miami Gardens (Florida) kwam begin oktober samen met drie andere Amerikanen om het leven in Niger tijdens een hinderlaag van Boko Haram en aan IS gelinkte extremisten. Uit nieuwe onthullingen blijkt dat hij een gruwelijke dood is gestorven: zijn handen waren vastgebonden en hij was in het hoofd geschoten. ‘Alles wijst erop dat hij gevangen genomen is door militanten die hem vervolgens gemarteld en geëxecuteerd hebben’, luidt het in Amerikaanse media.

‘Enkele kinderen die het vee aan het verzorgen waren vonden het lichaam van de soldaat op 6 oktober (twee dagen na de dodelijke hinderlaag waarin de soldaten om het leven kwamen, nvdr.)’, getuigt de lokale landbouwer Adamou Boubacar. ‘Ze zijn het vervolgens aan mij komen melden. Ik heb de ordediensten meteen verwittigd.’

Boubacar heeft het lichaam ook zien liggen. ‘Ze hadden zijn kleren gestolen, hij droeg alleen nog kousen. Zijn lichaam was duidelijk mishandeld en hij was door het hoofd geschoten’, verklaart de man aan de Washington Post.

Het Amerikaanse Pentagon onderzoekt momenteel nog hoe de soldaten in de hinderlaag terechtgekomen zijn. Volgens sommige critici geeft het leger niet voldoende of tegenstrijdige informatie over wat er die dag gebeurd is. Het Amerikaanse leger is aanwezig in Niger om de lokale regeringstroepen te helpen in de strijd tegen Boko Haram, IS en Al-Qaeda.

De dood van La David Johnson kwam de voorbije weken uitvoerig in het nieuws. Zo moest president Donald Trump kritiek verwerken voor zijn telefoontje aan weduwe Myeshia Johnson. ‘Hij wist toch waar hij aan begon, maar ja, het verlies kan misschien nog pijn doen’, zou Trump gezegd hebben tijdens een gesprek terwijl de weduwe onderweg was naar de luchthaven, waar ze geconfronteerd zou worden met de doodskist van haar overleden echtgenoot.

Amerikaanse soldaat die in Niger sneuvelde wellicht gefolterd en geëxecuteerd
Myeshia Johnson tijdens een herdenkingsplechtigheid voor haar echtgenoot. Foto: Photo News
Amerikaanse soldaat die in Niger sneuvelde wellicht gefolterd en geëxecuteerd
Foto: AP