Bart De Wever waarschuwt voor ‘trial by media’ in zaak-De Pauw

N-VA-voorzitter Bart De Wever waarschuwt naar aanleiding van de zaak rond mediafiguur Bart De Pauw op het gevaar van ‘trial by media’.

‘Het publiek is daarbij rechter, waarbij wij onze duim naar boven of onder moeten richten’, zei De Wever in het Canvas-programma De Afspraak. ‘Dat is zeer ingrijpend. Komt hier een tweede kans? Dit is zeer wrang.’

De Wever waarschuwde daarbij voor het amalgaam als gevolg van de ‘#MeToo’-campagne. ‘Weinstein is een verkrachter, dat is iets helemaal anders dan vrijpostigheid’, aldus de N-VA-voorzitter.

Hij stelde ook nog de vraag ‘Stel dat iemand onterecht wordt aangewezen?’.

Het gesprek ging ook over N-VA-politicus Pol Van Den Driessche, die destijds moest terugtreden als lijsttrekker na onthullingen over grensoverschrijdend gedrag in zijn periode als journalist.

Bart De Wever had naar eigen zeggen verwacht dat Van Den Driessche opnieuw zou opduiken in het debat. Volgens hem verdiende Van Den Driessche een tweede kans.

‘Hij heeft zich toen geëxcuseerd om zijn vrijpostigheid en is toen door een zwarte periode gegaan’, zegt De Wever. ‘Hij werd toen met Dominique Strauss-Kahn vergeleken, die een verkrachter was’.

Of Van Den Driessche een tweede kans verdient in een machtspositie? ‘Het publiek zal oordelen bij de verkiezingen’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig