Radioactieve wolk boven Europa na nucleair ongeval in Rusland of Kazachstan
Themabeeld van Rosatom in Sint-Petersburg uit 2016. Hier worden onderdelen voor kerncentrales vervaardigd. Foto: BELGAIMAGE

De Franse nucleaire waakhond IRSN neemt sinds enkele weken een - voor de mens onschadelijke - radioactieve vervuiling waar in Europa. ‘Dit wijst op een nucleair ongeval in Rusland of Kazachstan.’

De afgelopen weken mat de Franse IRSN sterk verhoogde concentraties van de stof ruthenium-106 in de Europese lucht. Dat is een onstabiel, radioactief isotoop dat niet van nature voorkomt op Aarde, maar wel als product van atoomsplitsing in kernreactoren ontstaat. Omdat het isotoop uiterst vluchtig is, wordt het regelmatig ook gebruikt in radioactieve geneeskunde zoals bij het bestrijden van tumoren achter het oog.

Hoewel er geen gevaar is voor de volksgezondheid, besloot de Franse instelling om de bron van de radioactieve wolk te achterhalen. De ‘zone van herkomst’ werd afgebakend tussen de Oeral en de Wolga-rivier, waardoor aan het licht kwam dat er in Rusland of Kazachstan eind september een nucleair ongeval heeft plaatsgevonden.

Radioactieve wolk boven Europa na nucleair ongeval in Rusland of Kazachstan
In het rode of roze gebied vond een nucleair ongeval plaats. Foto: IRSN

Volgens de Franse waakhond gaat het niet om een ongeval in een kernreactor zelf omdat er dan veel schadelijkere en andere stoffen in de wolk zouden moeten zitten. Een ongeval in het bevoorradingscompartiment van een kerncentrale of in een centrum voor radioactieve geneeskunde lijkt de instelling veel waarschijnlijker.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig