Stalking, flirterige sms’en en ongevraagd bezoek
Foto: VRT
Enkele vrouwen beschuldigen Bart De Pauw van grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie. De VRT zet daarom de samen­werking met een van zijn belangrijkste schermgezichten stop. De Pauw bepleit zijn onschuld.

De Amerikaanse zaak-Weinstein krijgt voor het eerst ook bij ons zijn weerslag. Midden oktober al riep de VRT in een persbericht medewerkers van externe VRT-producties op om bij de vertrouwenspersoon van de openbare omroep hun verhaal te doen, als ze geconfronteerd waren met overschrijdend gedrag. In enkele weken tijd deden meerdere vrouwen melding over het gedrag van Bart De Pauw op en naast de set. 

Voorbije tien jaar
Het zou gaan om voorvallen die zich in de loop van de voorbije tien jaar voordeden en er zou ook een gedragspatroon uit op te maken zijn. Alle meldingen komen van vrouwen die niet bij de VRT in dienst zijn, maar wel voor VRT-producties werkten. Dat nieuws kwam De Standaard in de loop van donderdag ter ore en werd door de VRT-directie bevestigd. De openbare omroep bereidde vervolgens een persbericht voor vrijdagochtend voor.

Nadat de VRT ook De Pauw op de hoogte had gesteld van het uitlekken van het nieuws, stuurde de tv-maker zelf een Youtube-filmpje de wereld in. Daarin schreeuwt hij zijn onschuld uit. De snelheid waarmee het filmpje gepost werd, wijst erop dat het vooraf was opgenomen en dat De Pauw de vlucht vooruit koos. Hij kreeg de beslissing vorige week al mondeling te horen en afgelopen woensdag werd die hem ook schriftelijk meegedeeld.

Geen strafklacht
‘De directie van de VRT heeft op basis van diverse getuigenissen en de aard van de aantijgingen beslist dat er onvoldoende vertrouwen is om verder samen te werken met Bart De Pauw. De VRT heeft een duidelijk integriteitsbeleid en draagt dat hoog in het vaandel’, had Bob Vermeir namens de VRT-directie al aan onze krant laten weten, toen het filmpje online verscheen. Uit respect voor alle betrokkenen wil de VRT geen details vrijgeven over de inhoud van de beschuldigingen, maar ze worden omschreven als ‘ernstig’, al is er nog geen strafklacht ingediend. ‘Ze stroken niet met de integriteitswaarden die voor de VRT essentieel zijn’, klinkt het. Ook over het aantal meldingen wil de omroep niets kwijt.

Zelf stelt De Pauw in het filmpje: ‘Het gaat niet om fysieke aanrandingen, maar om sms-verkeer met flirterige toon. Er werd zelfs gewag gemaakt van stalking. Maar aangezien de meldingen anoniem waren, weet ik niet waarover het gaat, en kan ik niet checken of het waar is. Ik heb niet de kans gekregen om me te verdedigen.’ 

Vertrouwelijke procedure
Dat de klachten anoniem waren, klopt niet. De VRT weet zelf om welke vrouwen het gaat, alleen wil de omroep geen namen vrijgeven omdat het om een vertrouwelijke procedure gaat. De vrouwen hebben aangegeven niet publiek te willen gaan met hun verhaal, uit angst voor hun carrière en voor repercussies. De Pauw zou,  zegt de VRT-woordvoerder, twee keer de mogelijkheid hebben gehad om zich te verdedigen. 'Een zender schuift een schermgezicht niet lichtzinnig aan de kant.'

Sinds de affaire-Weinstein is losgebarsten, gonst het in de Vlaamse televisiewereld van de geruchten over grensoverschrijdend gedrag door De Pauw. Ook De Standaard sprak de voorbije weken met vrouwen die vertelden er het slachtoffer van te zijn geweest. Geen van hen wil haar verhaal in de krant, sommigen relativeren de feiten, maar uit die getuigenissen kunnen we opmaken dat het gaat over een vorm stalking. 

Manipulatie en machtsmisbruik
Daarbij verstuurde De Pauw gedurende langere periodes vaak grote hoeveelheden expliciete en soms vulgaire sms’en naar vrouwen die meewerkten aan producties waarover hij de leiding had. Soms zocht hij ze ook ongevraagd thuis op. De vrouwen hebben het over een vorm van manipulatie en machtsmisbruik waarbij ze het gevoel kregen geen kant op te kunnen, ook omdat De Pauw vaak verschillende leidinggevende functies op de set combineerde.

‘Het doet er niet toe of het waar is of niet’, zegt De Pauw in de video. ‘De VRT laat weten dat het niet gaat over schuld of onschuld, maar dat het risico op controverse al genoeg is om een samenwerking van dertig jaar af te breken.’
Vermeir benadrukt dat de omroep niet over een nacht ijs gegaan is bij deze beslissing. ‘Een zender schuift een schermgezicht niet lichtzinnig aan de kant.’

Quiz opgeschort
De zondagavondquiz Twee tot de zesde macht, met 1,19 miljoen kijkers vorige zondag nog het best bekeken programma van het weekend, wordt opgeschort. Wat er gebeurt met de fictiereeks It’s showtime, is voorlopig onduidelijk. Die serie zou normaal gezien in het voorjaar van 2018 op Eén uitgezonden worden.

Omdat De Pauw tot nu toe betrokken was bij alle VRT-producties van Koeken Troef!, het productiehuis waarvan hij de eigenaar is, zet de VRT ook die samenwerking voorlopig stop. Al laat de omroep daar de deur wel op een kier. ‘We staan open voor een dialoog met het productiehuis om tot een constructieve oplossing te komen voor toekomstige producties’, zegt Vermeir. Alleen producties waarbij De Pauw zelf op geen enkele manier betrokken is, komen nog in aanmerking om uitgezonden te worden op een van de VRT-zenders.