ECI Literatuurprijs gaat naar Koen Peeters
Foto: Koen Peeters
Schrijver Koen Peeters haalde een dubbelslag binnen. Zijn roman ‘De mensengenezer’ werd zowel door de professionele als door de lezersjury bekroond als beste boek.

Met Koen Peeters, Peter Terrin en Annelies Verbeke op de shortlist was er vijftig procent kans dat de ECI-Literatuurprijs dit jaar naar een Vlaming zou gaan. Het werd een beetje verwacht, maar dat de triomftocht voor Koen Peeters (1959) totaal zou zijn, is verrassend. Hij gaat in totaal met 60.000 euro naar huis – the winner takes it all. 

Peeters werd al vaker genomineerd voor grote literaire prijzen. Zijn werk wordt door de literaire kritiek en collega-schrijvers hoog ingeschat, maar een bestsellerkanon is hij nooit geweest, met zijn ironische en tegelijk zakelijke verteltoon en onderliggende weemoed en nostalgie. 

West-Vlaamse klei
Dat Koen Peeters antropoloog van opleiding is, valt aan zijn romans goed te merken. In De mensengenezer voert hij een boerenzoon op, halverwege de vorige eeuw getrokken uit de zware klei van de Westhoek en voorbestemd om zijn vader op te volgen op de boerderij. Maar de jongen is niet gemaakt voor de boerenstiel en het gezelschap van de zwijgende boeren van zijn geboortestreek. De verhalen van zijn nonkel Marcel over de oorlog, een zwarte soldaat en een geest maken diepe indruk. Hij wil andere horizonten opzoeken, treedt in bij de jezuïeten en volgt zijn hart naar Congo, waar hij door het Yaka-volk wordt beschouwd als revenant, een reïncarnatie van hun vroegere chef. Een mensengenezer.

Eigenzinnige keuze
Dat een originele stem als Koen Peeters door deze prijs meer weerklank krijgt, is een mooie zaak. De jury had uit de meer dan 450 ingezonden boeken een eigenzinnige keuze gemaakt. Maar de drie Nederlanders op de shortlist zijn – zeker in Vlaanderen – relatief onbekende namen: Marijke Schermer, Huub Beurskens en Daniël Rovers. Ook zij gaan niet met lege handen naar huis. Elke genomineerde krijgt een bedrag van 5.000 euro, en een niet te versmaden plaatsje voor het voetlicht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig