Al twintig jaar aan de top van de televisiewereld: hier kennen we Bart De Pauw van
Foto: © VRT Lies Willaert

De openbare omroep heeft donderdagavond bekendgemaakt dat het zijn samenwerking met Bart De Pauw stopzet na klachten van grensoverschrijdend gedrag. Maar wie is Bart De Pauw eigenlijk? Een portret van een man die al twintig jaar aan de top van de televisiewereld staat.

28 mei 1968. Bart De Pauw wordt geboren in Wachtebeke. 17 jaar later begint zijn televisiecarrière met het programma ‘Meester, hij begint weer!’. Een humoristisch jongerenprogramma dat destijds op BRTN te zien was. Hij speelde niet alleen mee als acteur, maar hielp ook mee als co-scenarist. Zijn eerste stappen in de televisiewereld smaakten meteen naar meer.

Humor en satire

De Pauws carrière kwam in een stroomversnelling met de jeugdserie ‘Buiten De Zone’. Niet alleen de scenario’s waren van zijn hand. Hij nam zelf de rol van de seutige Raf Willems op zich, waarmee hij in het collectief geheugen van televisiekijkend Vlaanderen gegrift werd als acteur.

Als Raf Willems in ‘De Schalkse Ruiters’.

Al twintig jaar aan de top van de televisiewereld: hier kennen we Bart De Pauw van
De Man Van Melle. Foto: één

Zijn volgende voltreffer was ‘Schalkse Ruiters’ (1996-1998), een programma dat hij samen met Tom Lenaerts presenteerde. De serie katapulteerde hen allebei naar een succesvolle carrière in de Vlaamse televisie. Maar liefst 2 miljoen Vlamingen keken naar het programma vol spanning, humor en onvoorspelbaarheid. Ook zijn typetje van ‘De Man van Melle’ dateert uit die periode.

In 2004 besloot De Pauw een nieuw concept uit de werken. Geïnspireerd door programma’s als ‘De Pfaffs’ en ‘The Osbournes’ liet hij - zogezegd - zijn privéleven volgen door cameramannen. Het resultaat: een satirische realityreeks, een fictieve parodie.

Achter de schermen aan de wieg van succesvolle films en reeksen

Jarenlang stond de televisiemaker ook achter de schermen garant voor kijkcijferkanonnen. Zo stond hij mee aan de wieg van ‘De Mol’ (1998) en ‘Willy’s en Marjetten’ (2006).

Ook op het witte doek maakte De Pauw furore. Niet als acteur, maar als scenarist. Hij schreef in 2008 immers het scenario van de kaskraker ‘Loft’, een Vlaamse film die geregisseerd werd door Erik Van Looy. De langspeelfilm was al snel de meest succesvolle Vlaamse bioscoopfilm ooit, waarmee het ‘Koko Flanel van de troon stootte.

Al twintig jaar aan de top van de televisiewereld: hier kennen we Bart De Pauw van
Erik Van Looy en Bart De Pauw ten tijde van ‘The Loft’. Foto: fvv

In hetzelfde jaar stapte De Pauw op bij Woestijnvis, na 11 jaar. Samen met Helen Perquy richtte hij een nieuw productiehuis: ‘Koeken Troef’. Met die groep maakten ze succesvolle programma’s zoals ‘De Kinderpuzzel’, ‘De oplichters’, ‘De Kazakkendraaiers’ en de quiz ‘Twee tot de zesde macht’.

‘It’s Showtime’, het allernieuwste project van De Pauw, was voorlopig enkel te zien op Telenet Play More. De tragikomische serie zou gepland staan om op televisie te komen vanaf 2018. Of dit nu nog zal doorgaan is niet bekend.

Grensoverschrijdend gedrag

Donderdagavond maakte De Pauw dat de openbare omroep haar samenwerking met de man stopzet wegens klachten over grensoverschrijdend gedrag. De bekende televisiemaker zal niet langer programma’s maken voor de openbare omroep. ‘Voor alle duidelijkheid, dit is geen grap’, zei De Pauw zelf in een videoboodschap.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig