Eerste sneeuw in België komt eraan
Foto: Photo News

Het is zover: het winterse weer komt eraan. Dit weekend spreken de weersvoorspellingen al over sneeuw. De temperaturen in de Ardennen gaan onder nul, waar het ’s nachts lokaal zal vriezen aan de grond. Dat kan gepaard gaan met winterse buien, stofhagel of sneeuw. Dat meldt het KMI. Ook in Vlaanderen zullen de temperaturen in de loop van volgende week gevoelig dalen.

Vrijdag en zaterdag halen we nog temperaturen boven de tien graden, al zullen we wel een zwaarbewolkte lucht met wat regen moeten trotseren. Een typisch herfstweertje, maar niet voor lang. In het weekend schaken we over naar voorspellingen met winterse allures.

5 centimeter sneeuw in de Hoge Ardennen

Zondag en maandag wordt het wisselvallig met geregeld buien die in de Hoge Ardennen een winters karakter aannemen. Vooral in Henegouwen en vlak bij de taalgrens zullen er al enkele vlokken kunnen vallen. Er zou gemiddeld wel vijf centimeter sneeuw kunnen vallen, op een hoogte van ongeveer 600 meter. De bui zal de eerste sneeuwval van het jaar zijn.

Eerste sneeuw in België komt eraan
De weersvoorspelling voor de nacht van zondag op maandag spreekt over sneeuw in de Hoge Ardennen. Foto: KMI

Ook een donderslag is niet geheel uitgesloten, aangezien er een onstabiele koude luchtstroom vanuit het noordoosten over ons land zal trekken. Het wordt gevoelig frisser met temperaturen net onder het vriespunt in Henegouwen en maxima van 2 of 3 graden in de Hoge Venen en 8 à 9 graden aan zee.

Ook de rest van de week gevoelig frisser

Van dinsdag tot donderdag krijgen we onder invloed van een hogedrukgebied in onze buurt rustig en droog weer en is het soms grijs. De maxima liggen over het algemeen tussen 2 en 7 graden ten zuiden van Samber en Maas, en tussen 6 en 10 graden elders. ‘s Nachts kan het lokaal gaan vriezen aan de grond.

Uw winterjas bovenhalen, is dus niet langer een overbodige luxe.