Nationale parken in ijltempo vernield om grote chocoladeproducenten te bedienen

Om de grote vraag aan cacao, de grondstof voor chocolade, te kunnen bijhouden, koopt de cacao-industrie al jarenlang lokale ambtenaren om in Ghana en de Ivoorkust. In ruil staan zij toe dat beschermde natuurgebieden worden vernietigd om cacaoplantages aan te leggen.

Gevestigde chocoladekleppers zoals Mars, Mondelez, Nestlé, Godiva en Callebaut hebben volgens het nieuwste rapport van de milieuorganisatie Mighty Earth alvast een probleem gemeen: in hun eindproducten zit minstens voor een deel illegaal gewonnen cacao. Dat komt omdat de vraag naar cacao de laatste jaren zo groot is, dat de landen waar cacao gewonnen wordt niet meer kunnen volgen. Om toch te kunnen voldoen aan de groeiende vraag uit de Verenigde Staten en West-Europa, gaan landen zoals Ghana en de Ivoorkust tot het uiterste om hun plantages zo snel mogelijk uit te breiden.

De kostprijs van die ongebreidelde drang naar meer productie is het grootst in de Ivoorkust. Tot begin de jaren 2000 was een kwart van het landoppervlak er bedekt met bomen. Nu is dat nog vier procent. Ook de laatste nationale parken en andere beschermde natuurgebieden liggen bovendien onder vuur. In Ghana gaat het om een verdubbeling van het verlies aan bomen in beschermde gebieden ten opzichte van begin de jaren 2000 en vier keer zoveel ontbossing in onbeschermde gebieden.

Nationale parken in ijltempo vernield om grote chocoladeproducenten te bedienen
Werken op een cacaoplantage (Ivoorkust) Foto: Reuters

‘Vroeger stond hier een heel regenwoud. Ik heb dat beetje bij beetje platgebrand’, vertelde een boer in de Ivoorkust aan The Guardian. De Britse krant ging er op zoek naar de reden voor de massale ontbossing en vond een heel leger aan boeren dat bereid was om bossen plat te branden zodat ze geld konden verdienen met cacaoplantages. De boeren hebben stuk voor stuk gehoord van ‘experts’ dat recent ontbost gebied de beste ondergrond is voor hun plantages, die zo veel mogelijk zonlicht moeten krijgen.

Die experts zijn vaak lokale ambtenaren die een centje willen bijverdienen door nationale parken toch te ontsluiten voor ontbossing en van hogerop hebben gehoord dat de cacao-industrie zijn portefeuille opentrekt om de export te garanderen.

Als er niets gebeurt, staat in de Ivoorkust tegen 2030 slechts hier en daar nog eenzame boom recht, stelt Mighty Earth.

Nationale parken in ijltempo vernield om grote chocoladeproducenten te bedienen
Een verse oogst (Ivoorkust) Foto: Reuters

De grootste producenten lieten weten aan The Guardian dat ze zich bewust zijn van de illegale cacao die in hun producten verwerkt wordt. Ze zijn bereid om deze illegale praktijken ‘terug te dringen’. Al kan het dan mogelijk al te laat zijn. Zo liet chocoladereus Callebaut weten pas tegen 2025 helemaal ‘vrij te kunnen zijn’ van illegale cacao omdat ‘er nu eenmaal niet op 1 2 3 een andere leverancier kan worden gevonden’.