Dit fietsenrek verdwijnt na gebruik in de grond
Foto: Milou Bergs

Een fietsenrek dat in de grond verdwijnt wanneer het niet in gebruik is, gooide hoge ogen tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. ‘Als ze niet in gebruik zijn, staan fietsenrekken toch maar in de weg.’

Dit slimme alternatief voor een fietsenrek kon uiteraard enkel bedacht worden in Nederland, waar meer fietsen dan mensen zijn.

Milou Bergs, die recent afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven, stelde tijdens de Dutch Design Week haar afstudeerproject voor: een fietsenrek dat in het voetpad verdwijnt wanneer het geen functie meer heeft.

‘De publieke ruimte wordt alsmaar rommeliger, vol met functionele noodzaken zoals fietsenrekken, een doorn in het oog. Ook als ze niet in gebruik zijn, staan ze in de weg en creëren ze fysiek en visueel “lawaai”’, verklaart de jonge ontwerpster haar strak alternatief voor het fietsenrek.

Align werkt als een soort wip, waarbij een stang omhoog komt bij je achterwiel wanneer je met je voorwiel in de gleuf rijdt. Neem je de fiets weg, dan verdwijnt de constructie opnieuw in de grond. ‘Door deze flexibiliteit krijgen we de publieke ruimte terug, en wordt er plaats gemaakt voor evenementen, een markt of gewoon het alledaagse leven.’