Aartsbisschop De Kesel getuige op assisenproces
Foto: AP

Aartsbisschop Jozef De Kesel is opgeroepen als getuige op het assisenproces tegen de Wevelgemse ‘diaken des doods’ Ivo Poppe(61). De man wordt verdacht van minstens tien moorden en de moord op zijn moeder. De getuigenis van De Kesel komt er op vraag van de verdediging.

Ivo Poppe belandde in mei 2014 in de cel op verdenking van een hele reeks moorden. In januari 2017 werd hij naar het hof van assisen verwezen voor minstens tien moorden die hij sinds 1978 zou hebben gepleegd. De diaken uit Wevelgem werkte als verpleger in het ziekenhuis van Menen. De slachtoffers waren niet alleen patiënten van de beklaagde, hij wordt ook beschuldigd van vier moorden op familieleden. Zijn moeder was op 27 januari 2011 het laatste slachtoffer.

Op de preliminaire zitting bleek dat de verdediging 38 mogelijke getuigen voorstelde. De opvallendste naam op die lijst is die van huidig aartsbisschop Jozef De Kesel. Toen de bal aan het rollen ging, was De Kesel bisschop van het bisdom Brugge. Het is echter niet duidelijk hoe goed hij Ivo Poppe kent. Op dinsdag 30 januari om 9 uur zal de aartsbisschop als 68ste getuige gehoord worden door voorzitter Bart Meganck.

Aartsbisschop De Kesel getuige op assisenproces
Ivo Poppe in zijn functie als diaken van Wevelgem Foto: rs

In totaal zullen tijdens het proces 77 getuigen aan het woord komen. De verdediging liet onder andere twee artsen oproepen, om tegengewicht te bieden aan het verslag van de wetsdokter. De getuigenissen van de gerechtspsychiaters staan op maandag 29 januari op het programma.

Filip De Reuse en An Govers nemen op het assisenproces de verdediging van de beschuldigde op zich. Raf Van Goethem en Thierry Vansweevelt stelden zich burgerlijke partij voor het AZ Delta. De belangen van het bisdom Brugge worden verdedigd door Jan en Sarah Leysen. Serge Malefason, substituut bij het Gentse parket-generaal, neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

Het proces gaat op 15 januari 2018 verder met de samenstelling van de volksjury. Op 22 januari start het proces ten gronde met de voorlezing van de akte van beschuldiging en het verhoor van de beschuldigde. De eerste getuigen komen op dinsdag 23 januari aan het woord. De pleidooien zullen op woensdag 31 januari van start gaan. Ivo Poppe riskeert levenslange opsluiting.