De start van een F1-race Foto: Mercedes F1 team
Volgens Christian Horner, de teambaas van Red Bull Racing, is het geen goed idee om het format van een raceweekend in de Formule 1 aan te passen.

Momenteel bestaat een raceweekend uit drie dagen. Op vrijdag vinden er twee oefensessies van telkens anderhalf uur plaats, op zaterdag een oefensessie van een uur en de kwalificatie. Uiteraard volgt er op zondag de race. In de F1 gaan er echter stemmen op om het format van een raceweekend aan te passen. 

Zo wordt er geopperd om een F1-raceweekend te herleiden tot slechts twee in plaats drie dagen. Dit zou ertoe leiden dat er langs de logistieke kant meer tijd vrijkomt, wat dan weer de mogelijkheid biedt om de F1-kalender verder uit te breiden. 

"Ze proberen overduidelijk tijd vrij te maken zodat er meer races kunnen plaatsvinden," aldus Christian Horner.  

De Red Bull-teambaas is echter niet te vinden voor een aanpassing van het format van een raceweekend, laat staan dat er bovenop de huidige eenentwintig races die de F1-kalender 2018 zal tellen nog meer races bijkomen. 

"Indien er te veel hoofdstukken zijn dan verliest een boek zijn aantrekkingskracht," vat Horner de situatie samen. "Ik denk ook dat we wel erg lang onderweg zullen zijn om bijvoorbeeld slechts twee dagen in Mexico te zijn, of Australië bijvoorbeeld. De sessies op vrijdag geven de promotor bovendien de kans om meer fans aan te trekken tot de sport."

Volgens Christian Horner zal een raceformat met slechts twee dagen ook de teams niet ten goede komen. Momenteel gelden er serieuze testbeperkingen en mag er amper getest worden. Zo is er maar een zeer beperkt aantal testdagen voorafgaand en tijdens het seizoen. 

"Er zal meer druk komen te liggen bij de simulatoren en de simulaties die uitgevoerd worden. Je wil immers goed voorbereid zijn alvorens je de baan opgaat en ik denk dat er geen goede balans tussen de teams zal zijn," besluit Horner.

Momenteel gebruiken de F1-teams vaak de eerste oefensessie op vrijdag om nieuwe onderdelen uit te testen, dit bij gebrek aan voldoende testmogelijkheden tijdens het seizoen. Verschillende teams, waaronder Mercedes, zullen de laatste twee races van het seizoen ook gebruiken om nu al onderdelen voor het F1-seizoen 2018 uit te testen.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: