De mysterieuze 25.000 euro van de prinses
Foto: Belga image
De Kazachgate-affaire heeft nog lang niet al haar geheimen prijsgegeven. Dat blijkt uit de transcriptie van telefoongesprekken uit het gerechtelijk dossier tussen prinses Léa van België en een aantal van haar intimi. De Standaard, Le Soir en Le Vif konden de gesprekken inkijken.

Het 'liefdadigheidsfonds prins en prinses Alexander van België' van prinses Léa kreeg in 2012 na bemiddeling van senator Armand De Decker (MR) een gift van 25.000 euro waarvan ze dacht dat hij afkomstig was van de 'Orde van Malta'.

Het geld bleek echter afkomstig van de omstreden Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev. Prinses Léa stortte het door naar de niet-erkende scoutsgroep AFS van de Brusselse topmagistraat Jean-François Godbille.  

Uit de telefoongesprekken en andere documenten blijkt onder anderen dat Léa en Godbille al sinds 2015 weten dat er iets 'vreemds' aan de hand was met de 25.000 euro. Maar ze hebben dat nooit gemeld aan justitie. Het is maar één van de vele vreemde vaststellingen, rond de 25.000 euro-Kazachgate geld van prinses Léa.

De Standaard, Le Soir en Le Vif konden een reeks telefoon­gesprekken die de speurders in november 2016 afluisterden in de entourage van prinses Léa van België onder ogen kregen. Lees het volledige verhaal hier.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in