Italiaanse televisiekok Antonio Carluccio overleden

Restauranthouder en televisiekok Antonio Carluccio is op tachtigjarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende Britse media. De kok zou een val in zijn huis niet overleefd hebben.

'We zijn allemaal erg aangedaan', zegt een medewerker van Carluccio, die het nieuws bevestigt. 'Zijn familie is erg aangeslagen. Hij was niet ziek, hij was vrolijk en in vorm toen ik hem laatst zag.'

De Brits-Italiaanse meesterkok Antonio Carluccio was een van de meest vooraanstaande promotoren van de Italiaanse keuken. Hij belandde in 1975 in Groot-Brittannië, waar hij een tijdlang een wijnhandel runde. In zijn vrije tijd vertoefde hij voortdurend in de keuken.

In 1981 won hij de kookwedstrijd van The Sunday Times. In een klap was hij beroemd. Datzelfde jaar nam hij samen met zijn vrouw het Neal Street Restaurant in Covent Garden over, dat in geen tijd het meest succesvolle Italiaanse restaurant van de Britse hoofdstad werd. Daar leerde ook Jamie Oliver de kneepjes van het vak.

In de jaren negentig opende hij Carluccio’s Caffè, waar lichte Italiaanse maaltijden geserveerd werden en waar je ook ingrediënten kon kopen. Het concept sloeg aan en werd later gekocht door Landmark Group, een onderneming uit Dubai, die wereldwijd meer dan tachtig vestigingen opende. Carluccio zelf bleef aan als consultant.

Bij het grote publiek werd Carluccio pas echt bekend met zijn eigen televisieseries. Een van zijn bekendste programma’s was ‘Two Greedy Italians’, een reeks die hij samen met chef Gennaro Contaldo maakte voor BBC 2. Hij bracht ook twintig kookboeken uit, allemaal met Italiaanse recepten.

In 1998 kreeg hij van de Italiaanse regering de eretitel ‘Commendatore’ omwille van zijn verdiensten voor het land. In 2007 werd hij ook door de Britse Queen opgenomen in de ‘Orde van het Britse Rijk’.