Onderzoekscommissie Kazachgate wil Chodiev verhoren via teleconferentie
Foto: Photo News

De onderzoekscommissie Kazachgate wil de Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev via videoconferentie verhoren.

De zakenman, die centraal staat in het dossier Kazachgate, was woensdag uitgenodigd in de commissie, maar beschikt over een medisch attest waaruit blijkt dat hij de lange verplaatsing vanuit Moskou naar Brussel niet aankan. De parlementsleden hebben nu een creatieve oplossing voorgesteld om Chodiev toch te kunnen horen.

Patokh Chodiev, Alijan Ibragimov en Alexander Machkevitch, bijgenaamd het Kazachse trio, waren bij de eersten die in 2011 profiteerden van de pas gestemde wet op de verruimde minnelijke schikking, de zogenaamde afkoopwet. Op die manier ontliepen ze een proces wegens fraude.

De parlementaire commissie Kazachgate heeft de voorbije maanden onderzocht of de wet er is gekomen na ongeoorloofde druk. Binnen het Franse Elysée was er immers een task-force opgezet om de Belgische gerechtelijke problemen van Chodiev en co op te lossen. Op die manier hoopte Frankrijk een lucratieve helikopterdeal met Kazachstan te kunnen sluiten.

Chodiev heeft net als Ibragimov de Belgische nationaliteit en is dus theoretisch verplicht in te gaan op de vraag te komen getuigen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in