Drukste winkelstraat van Londen wordt autovrij
Elke week passeren vier miljoen mensen Oxford Street Foto: REUTERS

Net zoals bij vele andere wereldsteden wil ook Londen de auto minder ruimte geven. Binnen dit en drie jaar wordt Oxford Street een voetgangerszone waar zelfs geen fiets welkom is, zo heeft burgemeester Sadiq Khan aangekondigd.

Kahn maakt zich sterk dat Oxford Street, de drukste winkelstraat in het centrum van Londen, in 2020 volledig autovrij is. Auto’s zijn er nu al niet welkom tussen 07.00 en 19.00 uur (uitgezonderd zondag) maar taxi's en bussen mogen er wel nog de hele dag door rijden. ‘Onze plannen zullen ervoor zorgen dat de regio schoner en veiliger wordt voor iedereen’, aldus Kahn.

Het autovrij maken van de bijna twee kilometer lange Oxford Street en het optrekken van de straat tot gelijke hoogte zal in verschillende stappen gebeuren. Het westelijke deel tot aan Oxford Circus zou eind volgend jaar al worden omgevormd tot voetgangerszone. Tegen eind 2019 wordt de zone uitgebreid tot Tottenham Court Road. In 2020 wordt tot slot ook het laatste gedeelte tot Marble Arch teruggegeven aan de voetgangers.

Fietsers

Dat ook fietsers gevraagd zullen worden om af te stappen in de zone en verder te gaan met de fiets aan de hand, werd dan weer op heel wat kritiek onthaald. Het stadsbestuur belooft wel nieuwe fietspaden in te richten in de straten evenwijdig met Oxford Street, maar fietsers vrezen dat het drukke verkeer enkel erger zal worden wanneer taxi's en bussen eveneens naar die straten worden verbannen.