Spaans Grondwettelijk Hof annuleert Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring

Het Spaanse Grondwettelijk Hof heeft woensdag de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring geannuleerd.

Het Catalaanse parlement stemde op 27 oktober voor de onafhankelijkheid. Maar die beslissing is nu teruggedraaid door het Spaanse Grondwettelijk Hof. ‘De onafhankelijkheidsverklaring wordt ongeldig en ongrondwettelijk verklaard’, zo klonk het na de zitting

Het Hof heeft systematisch alle resoluties en stemmingen van het Catalaanse parlement om de regio naar unilaterale afscheiding van Spanje te leiden geannuleerd. Zo verbood het ook het referendum over zelfbeschikking van Catalonië, waar zestien procent van de Spanjaarden woont. Het argument was dat heel het Spaanse volk zeggenschap moet krijgen over kwesties die de nationale soevereiniteit aanbelangen.

Niettemin legden de separatisten de arresten naast zich neer. Zij kozen voor de vlucht vooruit en organiseerden het referendum van 1 oktober. Bij een deelname van 43 procent dachten zij met 90 procent van de stemmen dit gewonnen te hebben.

Op 27 oktober stemde het Catalaanse parlement voor de stichting in Catalonië van een ‘onafhankelijke staat in de vorm van een republiek’. Zo een breuk was ongezien in Spanje. Er waren zeventig stemmen voor de resolutie, tien tegen en twee onthoudingen. Een groot deel van de oppositie had het halfrond voor de stemming verlaten.

Enkele uren later kreeg de conservatieve regering van premier Mariano Rajoy in Madrid van de Senaat toestemming om grondwetsartikel 155 in werking te stellen. Dit nam de facto de autonomie van Catalonië af. Daarop werd het Catalaanse parlement ontbonden en zijn er regionale verkiezingen op 21 december uitgeschreven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in