Zes maanden cel voor bedreigingen aan adres Zuhal Demir
Foto: BELGA

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft een 25-jarige Luikenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden en boete van 400 euro voor de bedreigingen die hij eerder dit jaar stuurde naar staatssecretaris voor Gelijke Kansen en armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA). De computer waarmee de man de mail verstuurde werd verbeurd verklaard.

Op 19 maart bezocht de man de website van een Turkse krant die schreef dat Demir lid zou zijn van de Koerdische terreurorganisatie PKK. Onderaan dat artikel stond, volgens de man, een link waarmee er een e-mail naar de organisatie gestuurd kon worden. In de mail schreef de man dat 'zulke mensen gelyncht en opgehangen moesten worden voor landverraad en terrorisme en de doodstraf moesten krijgen, en dat het eigenlijk honden zijn'.

Voor de rechter verduidelijkte hij dat hij het had over zelfmoordterroristen die zichzelf in supermarkten en concertzalen opblazen en dat hij het zeker niet had over Demir zelf. Hij beweerde ook dat hij niet merkte dat de mail naar het persoonlijke e-mail adres van de staatssecretaris verstuurde.

Die redenering volgde de rechter niet. Uit de verzonden mail blijkt immers dat hij zich richtte tot Demir en niet tot de PKK. Ook had de Luikenaar opzoekingen gedaan met als trefwoord 'zuhaldemir' en kwam hij zo terecht op de persoonlijke website van de staatssecretaris.

Demir verwittigde de politie na ontvangst van de dreigmail, waarin ook met een aanslag op 16 april werd gedreigd. Bij een huiszoeking bij de Luikenaar vonden ze nog een wapen waarvoor hij geen vergunning had.

Als schadevergoeding moet de Luikenaar ook een schadevergoeding van 400 euro aan de staatssecretaris betalen.