Het verkeer in Catalonië verloopt woensdagochtend moeizaam als gevolg van de stakingsoproep van de separatistische intersyndicale CSC. Tal van wegen en snelwegen zijn geblokkeerd. Ook het treinverkeer is getroffen door de actie.

De hogesnelheidstrein uit Barcelona die om 12.26 uur in het Franse Lyon zou aankomen, moest naar zijn vertrekpunt terugkeren, zo maakte de nationale spoorwegmaatschappij Renfe bekend.

Op de autowegen zijn vooral de snelweg AP-7, langs de Spaanse Middellandse kust naar Andalusië, en de A-2 tussen Barcelona en Madrid getroffen. Op een vijftigtal plaatsen waren woensdagvoormiddag wegen en autowegen geblokkeerd, aldus de Catalaanse verkeersinstanties.

Staking zorgt voor verkeershinder in Catalonië
Foto: AFP

Op een aantal plaatsen maakte de Mossos D’Esquadra de weg opnieuw vrij, maar over het algemeen verliep het protest vreedzaam.

Tot een algemene staking was opgeroepen door de separatistische intersyndicale CSC, om te protesteren tegen een decreet van de Spaanse regering die de vertrekformaliteiten voor Catalaanse bedrijven versoepelde.

De actie krijgt de steun van twee invloedrijke separatistische verenigingen, de Nationale Catalaanse Assemblée en Omnium Cultural, en heeft ook een politiek karakter omdat deze bewegingen de vrijlating van de opgesloten leiders eisen. De twee belangrijkste Spaanse vakbonden, CCOO en UGT, steunen de actie niet.

In Barcelona lijkt de impact minder groot dan bij de algemene staking van 3 oktober, na het hardhandige politie-optreden bij het referendum. De metro werkt voor 85 procent. Winkels en cafés openden hun deuren, net als de belangrijkste voedingsmarkt van de regio.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig