Catalaanse separatisten niet samen naar de kiezer
Foto: REUTERS

De Catalaanse separatistische partijen trekken op 21 december niet samen naar de kiezer.

Catalaanse politieke partijen hadden tot middernacht de tijd om coalities te vormen met het oog op de stembusgang van 21 december.

De twee belangrijkste partijen, de centrum-rechtse PdeCat van de afgezette president Carles Puigdemont en de de linkse Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), slaagden er echter niet in om een akkoord te vinden, ondanks een ultieme oproep van Carles Puigdemont.

Hoewel beide partijen na de verkiezingen nog altijd kunnen samenwerken, menen politieke analisten dat het ontbreken van een gezamenlijke campagne beide partijen zuur kan opbreken.

‘Het feit dat Esquerra alleen naar de kiezer trekt, zet de deur voor verschillende andere opties en coalities open’, zegt Juan Rodriguez Teruel, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Valencia. Hij verwacht dat er na de verkiezingen een blame-game zal ontstaan bij de separatistische partijen.

Catalaanse separatisten niet samen naar de kiezer
Oriol Junqueras zit momenteel in de cel in Madrid op beschuldiging van rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld. Foto: AP

Slechte peiling

Een peiling van de Catalaanse krant La Vanguardia voorspelde het voorbije weekend nog dat de huidige onafhankelijkheidsgezinde coalitie bij de verkiezingen haar meerderheid zou verliezen.

ERC van de Catalaanse vice-president Oriol Junqueras zou weliswaar stemmen winnen, maar de partij van Catalaans leider Puigdemont (PDECAT) zou zwaar worden afgestraft.

De unionistische partijen zouden daarentegen stemmen winnen. De Partido Popular van de Spaanse premier Mariano Rajoy, samen met de centrumpartij en de socialisten, zouden in Catalonië 44 procent van de stemmen behalen. Dat is 5 procentpunt meer dan in 2015.

De verkiezingen van 21 december werden uitgevaardigd door de nationale overheid, nadat het Catalaanse parlement vorige maand een onafhankelijkheidsverklaring had goedgekeurd. Catalonië staat sindsdien onder rechtstreeks bestuur van Madrid.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in