Paradepaardje Solvay stelt beleggers teleur
Foto: reuters

Drie Bel20-bedrijven kwamen vanmorgen op de proppen met hun kwartaalcijfers. En die stelden beleggers teleur. De koersen van Ontex, Ageas en vooral Solvay kregen een fikse tik. Ahold Delhaize kreeg wel een goed beursrapport.

Het supermarktconcern Ahold Delhaize heeft in het derde kwartaal zijn winst met 54 procent opgekrikt. Dit samen met de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van twee miljard euro bleken meer dan redenen genoeg voor de beleggers om aandelen in te slaan. Resultaat was een koersstijging van vijf procent tijdens de eerste beursuren.

Belgische resultaten hinken achterop

Dat de resultaten in België nog altijd achterop hinken bleek de beleggers geen zorgen te baren. De omzet in ons land bleef wel stabiel maar dat was vooral te danken aan de vooruitgang van de franchisewinkels die de ondermaatste prestaties van de eigen winkels van Delhaize uitvlakten.

De operationele winstmarge lag wel hoger dan vorig jaar, op 3,1 procent (+1,1 procentpunt). Maar dat is nog altijd lager dan de winstmarge op groepsniveau, die 3,9 procent bedraagt. Synergievoordelen werden in België tenietgedaan door kosten voor promoties.

Solvay krijgt grootste klap

De beurs reageerde heel veel minder enthousiast op de prestaties van het chemiebedrijf Solvay, verzekeraar Ageas en luierfabrikant Ontex tijdens het derde kwartaal. Solvay kreeg tijdens de eerste beursuren de grootste klap met een koersverlies van 4,5 procent. De omzet van Solvay kwam lager uit dan verwacht maar wat vooral tegenviel was het resultaat van de afdeling Advanced Materials, dan kunststoffen met speciale eigenschappen levert aan onder andere smartphonefabrikanten zoals Apple. Deze Solvay-tak is het paradepaardje van topman Jean-Pierre Clamadieu. Maar door de dollar en seizoenseffecten is de omzet gedaald.

Luierfabrikant Ontex moest opbiechten dat het blijft kampen met druk op de winstmarge door duurdere grondstoffen, wisselkoersen en de zwakke Braziliaanse markt. En er is voorlopig geen beterschap in zicht, moest het bedrijf er nog aan toevoegen. Het kostte het aandeel een achteruitgang met &,75 procent.

Ageas lag evenmin in de gunst van de beleggers. Ook al overtrof het derde kwartaal de verwachtingen van de analisten. Het aandeel zakte tot 3 procent.