Cruiseschepen niet meer welkom in Venetië
Het cruiseschip MSC Divina in de lagune van Venetië. Foto: REUTERS

Gigantische cruiseschepen mogen voortaan niet meer vlak voor het San Marcoplein van Venetië aanleggen. Daarmee krijgen Unesco en beschermers van het erfgoed hun gelijk.

Cruiseschepen die hun reizigers tot vlak voor de historische binnenstad van Venetië brachten, waren al langer gecontesteerd. De gevaartes wegen vaak 100.000 ton en spuwen in één keer een paar duizend toeristen uit. In de ondiepe lagune verstoren ze het waterpeil. Met hun trillingen en de wateroverlast in de kanalen brengen ze de historische gebouwen in gevaar.

De organisatie voor Werelderfgoed Unesco zette Venetië hiervoor al meermaals op de lijst van bedreigd erfgoed. Ze dreigde er mee de stad zijn titel van Werelderfgoed af te nemen.

De stad heeft beslist dat cruiseschepen van meer dan 100.000 ton een andere route moeten volgen. Ze moeten nu aanleggen in de industriële haven van Marghera, ver van het centrum. Burgemeester Luigi Brugnaro zei dat het plan tegemoet komt aan vragen van de inwoners, de toeristische sector en beschermers van erfgoed. ‘We willen aan de Unesco en de rest van de wereld duidelijk maken dat we een oplossing hebben’, zei Brugnaro.

In 2013 werd al eens beslist dat schepen van 96.000 ton niet meer tot bij het centrum mochten komen. Van kleinere schepen werd de toegang beperkt tot vijf per dag. Dat besluit werd eind 2015 teruggedraaid.