De 6 beste films van de week
Emma Stone & Steve Carell - Battle of the sexes Foto: rr
Tweede opslag voor opslag: ‘Battle of the sexes’ slaat aces voor het feminisme. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

The killing of a sacred deer

Gruwelijke spelletjes.


Het is alsof ze te veel Studio 100 hebben gezien: een na een zakken de kinderen door de benen met een bizarre vorm van verlamming. Wat is er aan de hand? Er gebeuren wel meer rare dingen in de films van Giorgos Lanthimos, de regisseur van ‘The lobster’ en ‘Dogtooth’. In ‘The killing of a sacred’ zoekt hij uit wat de last is van een bezwaard geweten. Bloedmooi en verschrikkelijk.

naar de recensie >
naar het interview met regisseur Giorgos Lanthimos >

 

2

Au revoir là-haut

Verraden veteranen.


Wat is vaderlandsliefde en hoeveel is het waard? Twee soldaten sluiten vriendschap wanneer ze in de Eerste Wereldoorlog de dood in de ogen kijken. Van hun zo geliefde vaderland krijgen ze stank voor dank, en dus zetten ze zelf een zwendel in herdenkingsmonumenten op. Recensent Ruben Aerts zag een ‘zinderende, visueel rijke vertelling die charmeert, betovert en ontroert tot de laatste minuut’.

naar de recensie >

 

3

Good time

Wie weinig krijgt, leert veel te nemen.


Robert Pattinson speelt een New Yorkse kerel die zijn mentaal gehandicapte broer inzet voor een van de klungeligste bankovervallen in de filmgeschiedenis. In verzadigde neontinten en op een flashy soundtrack vertelt Good time het verhaal van twee broers op het criminele pad. Nihilisme zag er zelden zo hip uit: dit is partycrashen als de lichten al lang gedoofd zijn.

naar de recensie >
een interview met Robert Pattinson >

 

4

Blade runner 2049

Spectaculair visioen – deel 2.


‘Alles wat je wil zien, alles wat je wil horen’: regisseur Denis Villeneuve (‘Arrival’) maakt de belofte waar die in een neonreclame oplicht in ‘Blade runner 2049’, zijn imposante vervolg op de film die 35 jaar geleden flopte en vervolgens mythische status kreeg. Deze film had op zoveel manieren mis kunnen gaan, alleen Villeneuve kon dit tot zo’n imposant einde brengen. De Canadees mag zich nu tot de grootste regisseurs op deze aardbol en alle kolonies in de rest van het heelal. ‘Blade runner 2049’ is melancholisch, filosofisch, episch en indrukwekkend en voelt als een douche in 99,9 procent ontgift water.

naar de recensie >
een interview met regisseur Denis Villeneuve >

 

5

Le fidèle

Romance zonder remmen.


De passie vonkt van het scherm tussen Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos in de derde film van Michaël R. Roskam. Zij is een racepilote, hij is een bandiet en de kijker is medeplichtige op een ongegeneerd romantische rit vol scherpe bochten en uitzinnige capriolen.

naar de recensie >
naar het interview met Michaël R. Roskam >
naar het interview met Mathias Schoenaerts >

6

Battle of the sexes

Game. Set. Macht.


Hij was een tennisveteraan met gokverslaving en geen al te beste conditie; zij was de toenmalige nummer 1 van het vrouwentennis. In een wereldwijd bekeken demonstratiematch sloegen Bobby Riggs en Billie Jean King in 1973 forehands en backhands om de strijd der seksen. Het regisseurskoppel achter ‘Little miss Sunshine’ heeft over deze historische anekdote een amusante én inzichtrijke film gedraaid met Steve Carell en Emma Stone.

naar de recensie >