Bier kwart duurder op vier jaar
Foto: Hollandse Hoogte

Bier is de afgelopen paar jaar alsmaar duurder geworden. Een bak van een A-merk zal je vandaag tot een kwart meer kosten dan in 2013. Voor de goedkopere merken valt zelfs een stijging te noteren van meer dan de helft.

Uit een studie van het Prijzenobservatorium van de FOD Economie blijkt dat de Belgische brouwerijen in vergelijking met voedingsbedrijven er verbazend hoge winstmarges op nahouden. Van elke 100 euro omzet, blijft er 22,10 euro over. Zo’n vier keer meer dan wat voedingsbedrijven overhouden, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Volgens de studie van het Prijzenobservatorium betaal je nu 23.5 procent meer voor een bak pils van een A-merk en tot 56 procent meer voor een bak van een van de goedkopere merken. De prijsstijgingen zijn beduidend hoger in ons land dan in onze buurlanden. Daar bleef de stijging van de gemiddelde bierprijs tussen 2013 en nu onder de 1 procent. Bij ons bedraagt die 14,2 procent.

Het Prijzenobservatorium wijt de stijging aan de twee accijnsverhogingen die ons land doorvoerde, maar ook de brouwers zelf verhoogden hun prijzen gevoelig.