Democraten leveren gouverneurs in Virginia en New Jersey, De Blasio herverkozen als burgemeester New York
Foto: REUTERS

In de Amerikaanse staten Virginia en New Jersey haalt bij de gouverneursverkiezingen telkens een Democraat de bovenhand. In New York blijft de Democraat Bill de Blasio de komende vier jaar burgemeester. Hij werd dinsdag met een duidelijke meerderheid herverkozen, zo blijkt uit de voorlopige resultaten.

De resultaten zijn een opdoffer voor de Republikeinse partij en president Donald Trump, die zijn steun had uitgesproken voor de Republikeinse kandidaten.

In Virginia haalt de Democraat Ralph Northam het van zijn Republikeinse tegenstander Ed Gillespie. Met ruim 95 procent van de stemmen geteld, kan Northam rekenen op 53,5 procent van de stemmen, Gillespie op 45,3 procent.

Het verlies van Gillespie zette president Trump - die momenteel op bezoek is in Zuid-Korea - meteen aan het tweeten. ‘Ed Gillespie werkte hard, maar omarmde mij en datgene waar ik voor sta niet. Niet vergeten, Republikeinen wonnen 4 van de 4 zetels in het Huis van Afgevaardigden, en met de economie die recordcijfers genereert, zullen we blijven winnen’, klinkt het.

 

 

Ook in New Jersey wordt dinsdag een nieuwe gouverneur gekozen, die de Republikein Chris Christie moet opvolgen. Christie was vorig jaar nog Republikeins presidentskandidaat en schaarde zich na zijn terugtrekking uit de campagne achter Donald Trump. In de staat lijkt ook de Democraat Phil Murphy gemakkelijk te zullen winnen van de Republikein Kim Guadagno. Met ruim een derde van de stemmen geteld, komt Murphy uit op 52,7 procent, Guadagno op 45,4 procent.

Democraten leveren gouverneurs in Virginia en New Jersey, De Blasio herverkozen als burgemeester New York
‘Ed Gillespie werkte hard, maar omarmde mij en datgene waar ik voor sta niet’, tweette Trump na de nederlaag. Foto: AFP

De Blasio herverkozen als burgemeester

Democraten leveren gouverneurs in Virginia en New Jersey, De Blasio herverkozen als burgemeester New York
Bill de Blasio werd dinsdag met een duidelijke meerderheid herverkozen als burgemeester van de Big Apple Foto: REUTERS

Bill de Blasio werd dinsdag met een duidelijke meerderheid herverkozen als burgemeester van de Big Apple, zo blijkt uit de voorlopige resultaten. Met ruim 95 procent van de stemmen geteld, kan hij rekenen op 65,94 procent. Op de tweede plaats komt de Republikeinse Nicole Malliotakis met 27,88 procent van de stemmen.

De 56-jarige De Blasio geldt niet als een erg geliefde burgemeester, maar wordt wel door de New Yorkse bevolking geaccepteerd. De Democraat wordt tot de linkse vleugel van zijn partij gerekend en krijgt de steun van heel wat geldschieters en de vakbonden.

Een van zijn verwezenlijkingen is één jaar kostenloos kleuteronderwijs, maar andere belangrijke verkeizingsbeloften zoals het verkleinen van het aantal daklozen en het uitbreiden van het aanbod aan betaalbare woningen, kon hij nog niet nakomen.