Ook Van Overtveldt kritisch voor Spanje
Johan Van Overtveldt. Foto: Photo News

'Dat mensen in een democratisch land in de gevangenis zitten voor hun politieke mening, is een vreemde situatie.' Dat verklaarde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in ‘Terzake’ op Canvas over de Catalaanse kwestie. Van Overtveldt ziet er ook geen graten in dat de afgezette Spaanse leider Carles Puigdemont de N-VA bedankte voor haar steun.

De afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont had dinsdagavond tijdens een toespraak in de Brusselse Bozar een woordje van dank over voor zijn ‘vrienden van de Vlaamse partij N-VA’. Een aantal N-VA-politici waren in de Bozar aanwezig voor het bezoek van de 200 Catalaanse burgemeesters, die naar ons land waren afgezakt om hun steun te betuigen aan Puigdemont en zijn afgezette regering. ‘Europa, help ons’, klonk het.

Dat Puigdemont regeringspartij N-VA bedankt, is niet ‘gênant’ voor de partij, vindt minister Van Overtveldt. ‘Wat gênant is, is dat er in een democratie mensen voor hun politieke mening in de gevangenis zitten. Dat vind ik een vreemde situatie’, zei hij. ‘Dat is een vaststelling die mij als democraat bezighoudt, ik hoop dat iedereen daar met dezelfde ‘spirit’ tegen aankijkt.’

‘Gaan alle partijen zich bij verkiezingsuitslag neerleggen?’

De minister vraagt zich ook af of het Spaanse centrale gezag de uitslag van de vervroegde verkiezingen op 21 december wel zal respecteren. ‘Ik stel me de vraag of alle partijen zich bij die uitslag gaan kunnen neerleggen, ongeacht wat het resultaat is. Er zijn toch signalen dat dit in Madrid wat complexer is dan we zouden denken’, aldus Van Overtveldt.

Eerder kreeg Spanje ook al kritiek van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en partijvoorzitter Bart De Wever. Dat leverde hen een sneer op van de woordvoerder van de Spaanse Partido Popular, die N-VA een ‘nationalistische, anti-Europese partij’ noemde, ‘met een voorgeschiedenis van xenofobie en racisme’. ‘Jambon behoort tot een partij die tijden de Tweede Wereldoorlog gecollaboreerd heeft met de nazi’s’, aldus Esteban González Pons.