De vijf favoriete aandelen van Hans Heytens, hoofd analyse Weghsteen
Hans Heytens Foto: rr

De beurzen noteren op hoge niveaus, maar de hoofdanalist van Weghsteen ziet toch nog investeringskansen voor laatkomers. Hij selecteerde twee defensieve aandelen en drie achterblijvers.

Tot verbazing van vele zogenaamde experts zijn de aandelenmarkten de afgelopen jaren blijven stijgen. De geschiedenis bewijst zo nog maar eens dat het ideale investeringsklimaat vaak samengaat met groot macro-economisch pessimisme en geopolitieke onzekerheid (Eurozone, China, Trump, Brexit, Griekenland,…). De beursklim vertaalt zich nu in een veel hogere waardering dan het recente verleden. Zo betaalt een belegger momenteel 1,7 keer de omzet voor een korf van wereldwijde aandelen (MSCI All Country Index). De index noteert hierdoor met een premie van ongeveer 30 % t.o.v. het historisch gemiddelde van 1,3 keer de omzet. Wereldwijd zijn de beurswaarderingen fors opgelopen, maar we naderen nog niet de recordniveaus van de voorbije twee pieken (zie grafiek). Hogere waarderingen hoeven niet noodzakelijk telkens te eindigen in grote aandelencorrecties. Het betekent wel dat de toekomstige aandelenreturns wellicht lager zullen zijn dan de royale winsten van de voorbije zeven jaar.

Bovendien worden de huidige ratio’s ondersteund door het wereldwijde macro-economisch herstel. Dit leidt tot opflakkerende winsten bij heel wat beursgenoteerde bedrijven. Daardoor blijft het beurssentiment positief. Wereldwijd prefereren we nog steeds bedrijven uit regio’s die goedkoper noteren dan Amerikaanse aandelen: de eurozone, Verenigd-Koninkrijk, Oost-Europa, sommige Aziatische markten, Latijns-Amerika en Japan.

De vijf favoriete aandelen van Hans Heytens, hoofd analyse Weghsteen
Grafiek Weghsteen nv: Waarderingsmodel gebaseerd op een combinatie van verschillende waarderingsratio’s: verwacht dividendrendement, koers-winstverhouding, koers-omzetverhouding, koers-boekwaardeverhouding, free cashflow yield en enterprise value to ebitda. De Waardering wordt hier uitgedrukt via een z-score, een statistisch cijfer die alle ratio’s normaliseert t.o.v. hun historisch gemiddelde. Een Z-score van -1/+1 wijst op grote afwijkingen en -2/+2 wijst op extreem grote afwijkingen. De MSCI All Country Index noteert momenteel tegen een Z-score van 0,7. In 2000 en 2007 bedroeg de Z-score respectievelijk 2 en 1,3.

Voor wie achterblijvers wil vinden, wordt het wel wat moeilijker. De meeste aandelensectoren zijn sterk opgeveerd in lijn met of beter dan de beursgemiddelden. Wie nog waarde zoekt en wat tegendraads wil investeren moet zich iets meer focussen op cyclische sectoren zoals de auto-industrie, energie, toeleveranciers van de oliereuzen, media, retailers, clean energy, metals & mining, investeringsbanken en telecom. Het spreekt voor zich dat een goed gediversifieerde aandelenportefeuille nog steeds bestaat uit een mix van cyclische, defensieve en groeisectoren. We presenteren vijf favoriete aandelen die we enerzijds aanbevelen als defensieve waarden (GBL en Tinc), en anderzijds als cyclische achterblijvers (Global Shipping, Credit Suisse, en Brunel).

GBL: Groupe Bruxelles Lambert (Beurs: Euronext Brussel)

De Belgische holding rond de Waalse financier Albert Frère is quasi niemand onbekend. De holding transformeert zich de afgelopen jaren naar een meer dynamische en gediversifieerde investeerder met verminderde focus op de traditionele dividendwaarden. GBL deelt zijn portefeuille vanaf nu op in drie soorten activa: strategische deelnemingen, kweekvijver investeringen en een financiële pijler. GBL is sinds 2014 onze favoriete holding op de Belgische beurs omwille van het transformatieproces die moet lijden tot hogere groei van de intrinsieke waarde, de aantrekkelijke waardering en het dividend met potentieel voor groei.

Tinc (Beurs: Euronext Brussel)

Er waait een nieuwe wind binnen de infrastructuurwereld. Een aantal westerse overheden hanteert een minder restrictief beleid dan voorheen vanuit de realisatie dat broodnodige economische stimuli nodig zijn via het opdrijven van publieke investeringen. En dit vaak in samenwerking met privémaatschappijen. We zijn van mening dat Tinc van deze golf kan meeprofiteren. De investeringsmaatschappij bezit een gediversifieerde portefeuille van participaties zoals wegen – en traminfrastructuur, parkeergarages en energie-infrastructuur. Het bedrijf noteert niet overdreven duur en biedt een matig netto dividendrendement van 2,6% met een groeivoet die iets hoger kan komen te liggen dan de gemiddelde inflatietrend.

Guggenheim Global Shipping (Beurs: NYSE)

Lange termijn waarde beleggers die het nodige geduld aan de dag kunnen leggen en bestand zijn tegen wat tussentijdse volatiliteit mogen overwegen om een stukje te diversifiëren in een tracker op bedrijven die wereldwijd actief zijn in de maritieme sector (AP Moller-Maersk, Golar, Euronav,…). De scheepvaartindustrie heeft een barslecht decennium achter de rug omwille van een overaanbod aan schepen, lage vervoerstarieven en dalende wereldwijde handelsvolumes. Het gemiddelde aandeel in de sector noteert nog steeds 70% onder zijn top. We denken dat de sector op termijn kan herstellen door een gunstig macro-economisch momentum, minder overaanbod aan schepen en positievere geluiden uit de sector. Geduld is wel de boodschap.

CREDIT SUISSE (Beurs: Zwitserland)

De grote investeringsbanken hebben het ondanks het algemeen bankherstel nog steeds moeilijk. Binnen de divisie ‘Investment banking’ verliezen ze veel marktaandeel aan kleinere en meer gespecialiseerde spelers in de effectenhandel. Bovendien woedt er momenteel ook een forse concurrentie op vlak van fees binnen de asset management industrie. Credit Suisse beschouwen we binnen de sector als een potentieel turnaround verhaal. De bank heeft nog steeds last van de naweeën van 2008 met een aantal hangende rechtszaken. We denken niettemin dat de bank dit snel achter zich kan laten en opnieuw met voldoende groei zal aanknopen door de lancering van een agressief kostenbesparingsplan, rebranding van asset en wealth management, focus op Azië en de verkoop van mindere rendabele activa. De aanwezigheid van een aantal activistische grote investeerders sterkt ons geloof. We zijn van mening dat de beurswaardering het herstelpotentieel momenteel onderschat.

Brunel (Beurs: Amsterdam)

Met het in Nederland genoteerde Brunel speelt u in op twee herstelthema’s: de verdere economische opleving in de Benelux en het wereldwijde herstel in de oliesector. Het bedrijf is gespecialiseerd in het nationaal en internationaal rekruteren van hoogopgeleide gespecialiseerde profielen en is voor een groot stuk actief in de olie-en gassector. Na een aantal moeilijke jaren op vlak van winst- en omzetevolutie horen we terug voor het eerst positieve geluiden met hoge doelstellingen op vlak van management guidance. Als Brunel deze verwachtingen kan inlossen, dan zou de huidige dure waardering toch gerechtvaardigd zijn. We zijn van mening dat het bedrijf hier zeker kan in slagen gezien het positief momentum op de markten waarin ze actief zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in