200 Catalaanse burgemeesters in Brussel: 'Europa, help ons alstublieft'
Enkele van de 200 Catalaanse burgemeesters steken hun stok in de lucht om de afgezette minister-president Carles Puigdemont te begroeten. Foto: epa

In Brussel is een tweehonderdtal burgemeesters uit de Spaanse regio Catalonië aangekomen om hun afgezette regeringsleider Carles Puigdemont te steunen. Ook Puigdemont zelf was aanwezig op de persconferentie.

Puigdemont werd enthousiast ontvangen door zo'n tweehonderd  burgemeesters uit Catalonië die voor de onafhankelijkheid van hun regio zijn. Die burgemeesters zijn vandaag naar Brussel afgezakt om te protesteren tegen de wijze waarop de Spaanse regering is opgetreden in Catalonië.  In de Bozar zaten op de eerste rijen ook Vlaamse politici: Mark Demesmaeker (N-VA), Helga Stevens (N-VA) en Gerolf Annemans (Vlaams Belang). 

'Juncker, u bent fout'

Een aantal burgemeesters haalde tijdens de persconferentie in de Bozar uit naar de Europese Unie. 'Het idee van Europa is gesneuveld in Catalonië', zei Jordi Solé, burgemeester van Caldes de Montbui en Europees parlementslid. Hij verwees naar het politiegeweld tijdens het referendum, de arrestatie van kopstukken van de onafhankelijkheidsbeweging, het bestuur dat is door Madrid is overgenomen en de voorlopige hechtenis van enkele Catalaanse ministers. 'De stilte bij de Europese Unie is oorverdovend.'

'Juncker, u bent fout', ging hij voort. 'Het gaat niet om een interne kwestie. Het Europese project wordt getest in Catalonië en het faalt.'

'Europa, help ons alstublieft'

De burgemeesters benadrukken dat ze pro-Europees zijn en vragen hulp aan Europa voor wat ze een schending van fundamentele rechten noemen.  'We hopen dat Europa ons een plaats geeft.' De Catalaanse vertegenwoordiging hoopt dat Europa zich eindelijk ferm uitspreekt over de gebeurtenissen in Spanje. Ze verwezen verschillende keren naar het politiegeweld bij het omstreden onafhankelijkheidsreferendum en voelen zich in de steek gelaten.

'Dit gaat niet om onafhankelijkheid, maar om democratie en het verdedigen van basisrechten, Europa, help ons alstublieft!, vroeg een burgemeester. 'Wij, als burgemeesters en democraten, eisen de onmiddellijke vrijlating van tien politieke gevangenen die onrechtmatig van hun vrijheid beroofd werden en veroordelen ten strengste de politieke vervolging. We erkennen enkel de legitieme regering van Catalonië en haar minister-president, Carles Puigdemont', verklaarde een andere burgemeester, waarop een staande ovatie voor Puigdemont volgde.

Ontgoocheling

Omstreeks 14 uur stapten de burgemeesters van de bus in het hart van de Europese wijk. Ze zijn naar Brussel afgezakt om hun solidariteit te betuigen met de afgezette regering van Puigdemont, die wordt beschuldigd van onder meer rebellie en het uitroepen van de onafhankelijkheid. Acht gewezen ministers zitten al in voorlopige hechtenis.

200 Catalaanse burgemeesters in Brussel: 'Europa, help ons alstublieft'
Pro-Spanje en pro-Catalonië betogingen in Brussel. Foto: Fred Debrock

Volgens Ramon Tremosa i Balcells, Europees parlementslid binnen de liberale Alde-fractie, verzaakt de Europese Unie aan de twee belangrijkste basisprincipes. ‘Wij eisen van de Europese Unie dat ze haar eigen verdragen respecteert. Het optreden van de Spaanse regering en de vervolgingen door het gerecht gaan in tegen het recht op vrije meningsuiting en het recht op vergadering. Bovendien treedt de overheid ook het verbod op militair geweld tegen de eigen bevolking met voeten.’

Aan de andere kant van het Schumanplein, gescheiden door de rotonde, verzamelden een dertigtal pro-Spaanse betogers. Ondanks wat heen-en-weergeroep, bleef alles rustig.