Nooit meer wachtwoorden kwijt met Android Oreo

Met wat geluk krijgt jouw smartphone binnenkort ook de update naar Android 8.0 Oreo. Een van de betere nieuwe functies is Autofill, waarmee je op sites en in apps automatisch je gebruikersgegevens kan laten invullen.

Ben je het ook zo beu dat een website of app je voor de zoveelste keer om je inloggevens vraagt? Zelfs al ken je al je wachtwoorden wél uit je hoofd, het invoeren ervan blijft een vervelende klus. In Android 8.0 heeft Google er eindelijk een mouw aan gepast. ‘Automatisch invullen’, zoals de nieuwe functie heet, is vooral handig als verlengstuk voor een zogeheten wachtwoordmanager-app als LastPass of 1Password. Deze apps bewaren al je inloggegevens veilig in een digitale kluis, en Automatisch invullen lepelt ze op het juiste moment voor je op.

Installeer dus eerst een degelijke wachtwoordmanager-app op je smartphone (LastPass, 1Password of Dashlane zijn prima keuzes) en bij voorkeur ook op je computer. In dat geval worden je inloggegevens namelijk netjes gesynchroniseerd met al je toestellen en hoef je ze nog maar één keer in te voeren. Vervolgens moet je in de instellingen van Android 8.0 even aangeven welke app gebruik mag maken van de Autofill-functie.

De instelling zit op een nogal ongebruikelijke plek, namelijk onder Systeem, Taal & invoer, Toetsenbord en invoermethoden. Klik daar, onder Geavanceerd, op Automatisch invullen en selecteer de gewenste app (in ons voorbeeld 1Password). Wanneer je in het vervolg een webdienst bezoekt of app gebruikt waarvan de inloggevens bekend zijn bij de wachtwoordmanager, dan worden ze automatisch ingevoerd. Merk op dat je naast een wachtwoordmanager ook ‘Automatisch aanvullen met Google’ kunt selecteren. In dat geval neemt Android Oreo de inloggegevens over die je in de browser Chrome hebt opgeslagen.

Niet te vroeg gejuicht evenwel, want Automatisch invullen wordt nog lang niet door alle apps en webbrowsers ondersteund. Met Twitter en Facebook lukte het ons bijvoorbeeld al wel, maar in de meeste toepassingen krijg je nog steeds het goeie ouwe toetsenbord voorgeschoteld.