Het Bedieningspaneel van de iPhone en iPad ziet er in iOS 11 niet alleen compleet anders uit, het bevat ook een aantal ‘verborgen’ functies waarmee je pijlsnel toegang krijgt tot enkele handige instellingen.

Je roept het vernieuwde Bedieningspaneel als vanouds op door vanaf de onderkant van het scherm even naar boven te swipen. Op het eerste gezicht lijkt er achter elke zogeheten ‘regelaar’ slechts één functie schuil te gaan, maar niets is minder waar. Bij bepaalde functies verschijnen extra mogelijkheden, zodra je de knop wat langer ingedrukt houdt.

Geen 3D Touch vereist

Bijzonder is dat je hiervoor niet per se een iPhone met 3D Touch nodig hebt. Deze technologie, waarbij je het beeldscherm fysiek een stukje kan indrukken, is enkel beschikbaar op de iPhone 6s (Plus) of recenter. De doordrukmethode van iOS 11 werkt echter ook gewoon op een iPhone 5s, SE, 6 (Plus) én op iedere iPad die iOS 11 ondersteunt.

Dit zijn de regelaars waar extra functies achter schuilgaan:

  • Het vakje met de vier connectiviteitsfuncties (wifi, bluetooth, mobiele data, vliegtuigmodus). Druk erop, en er verschijnen meer details over je verbindingen, zoals het wifi-netwerk waarmee je geconnecteerd bent en de aangekoppelde bluetooth-apparaatjes, bijvoorbeeld een Apple Watch en een draadloze speaker. Met de twee knoppen onderaan schakel je je persoonlijke hotspot in en uit of selecteer je met welke contacten je via AirDrop foto’s of andere bestanden wil uitwisselen.
  • De muziekspeler. Wanneer je lang drukt verschijnen er meer bedieningsknoppen (volume, de AirPlay-functie, …) en krijg je ook het bijbehorende artwork te zien.
  • Schermhelderheid. Onder deze knop zit een handige snelkoppeling naar Night Shift. Deze in iOS 9.3 geïntroduceerde functie zorgt ’s avonds voor warmere schermkleuren, waardoor er minder blauw licht kan ontsnappen. Dat licht is funest voor een goede nachtrust: het onderdrukt het slaaphormoon melatonine, waardoor je juist extra energie krijgt.
  • Het zaklampje. Door dit knopje ingedrukt te houden kun je onmiddellijk de gewenste lichtsterkte kiezen (in vier stappen).
  • Timer. Stel met – letterlijk – één lange druk op de knop een timer in, voor een periode tussen één minuut en twee uur.
  • Rekenmachine. Hou het knopje wat langer ingedrukt, en je krijgt de mogelijkheid om het laatst berekende resultaat naar het geheugen van de iPhone of iPad te kopiëren.
  • Camera. Hier kan je via de regelaar meteen kiezen voor een gewone foto, een selfie, video of slow-motion opname.
  • Notities. Druk lang om te bepalen wat voor soort aantekening je wil maken: een gewone notitie, checklist, tekening of een kattenbelletje met een foto.

En dan is er ook nog een aantal regelaars met extra functies dat standaard niet op het Bedieningspaneel verschijnt, zoals Schermopname, Tekstgrootte, Toegankelijkheid en Apple TV. In een eerdere tip lees je hoe je deze extra regelaars eenvoudig zelf toevoegt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in