Voor de Ieperse kathedraal is 1.500 euro gebudgetteerd voor miswijn. Een Iepers gemeenteraadslid vroeg zich af of de deken een wijnkelder wilde aanleggen. ‘Compleet belachelijk’, reageert de voorzitter van de kerkfabriek.

‘We kunnen daar lacherig over doen, maar ik lach daar niet mee’, zei SP.A-fractieleider Philip Bolle gisteren in de gemeenteraad.

In 2016 werd voor de aankoop van miswijn nog 116 euro uitgegeven, zo leidde hij af uit de begroting voor volgend jaar. Voor 2017 staat 800 euro gebudgetteerd en voor 2018 wordt 1.500 euro voorzien. ‘Dan vraag ik mij af: zal de deken investeren in een wijnkelder?’, vroeg hij. ‘Tijd om klare wijn te schenken.’

Het stadsbestuur liet weten de zaak te bekijken. ‘De miswijn zal ik navragen, we verwachten inderdaad correcte cijfers’, antwoordde de bevoegde schepen Dieter Deltour (CD&V).

Vier euro per fles

Toon Breyne, de voorzitter van de kerkfabriek, is niet opgezet met de uithaal van Bolle. Er is inderdaad een groter bedrag ingeschreven bij de verbruiksgoederen voor de erediensten. Dat gaat onder meer over hosties, was, wierook, kaarsen en versieringen. En ook de miswijn. Dat bedrag wordt gelijk verdeeld over de verschillende posten. ‘Voor volgend jaar is dat 5.627 euro, zoals het zesjarenplan voorziet’, legt hij uit.

In de praktijk gaat zeker niet meer dan 200 euro per jaar naar miswijn. ‘Het is zeker geen Châteauneuf-du-Pape’, zegt Breyne. Het gaat om zo’n vier euro per fles. Een Choix de Rimay om precies te zijn. ‘De goedkoopste.’ Een fles zou overigens voor verschillende vieringen worden gebruikt.

Transparant

Wat te veel wordt ingeschreven bij de post, wordt dan verschoven naar andere posten zoals verzekeringen. De stad financiert volgens Breyne enkel het tekort op de begroting. Hij schat dat de Ieperling ongeveer vijf euro per jaar voor de kathedraal betaalt.

De voorzitter wijst erop dat de kerkfabriek ‘zeer op de vingers wordt gekeken’ door de stad, de provincie en de Kerk. ‘Daar zijn geen problemen, we zijn heel transparant. Er is inderdaad 1.500 euro ingeschreven voor miswijn, maar als Bolle dat belachelijk maakt dan zullen we daar in de toekomst 200 euro van maken.’

Schepen Deltour stelt dat de jaarlijkse kosten voor miswijn rond de 120 euro schommelen. Volgens hem betaalt Ieper elk jaar rond de 700.000 euro aan alle lokale kerkfabrieken. Volgens de wet moet elke gemeente immers de tekorten van de kerkfabrieken bijpassen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig