Ageas: ‘Nooit 1 euro fiscaal voordeel gehaald uit constructie’
Foto: BELGA

Ageas, de grootste Belgische verzekeraar, zegt in een reactie op zijn vermelding in de Paradise Papers dat het 'nooit 1 euro fiscaal voordeel heeft gehaald' uit een constructie met een filiaal in Hongkong, die bovendien niet door Ageas zelf werd opgezet.

'We zijn altijd transparant geweest', zegt woordvoerder Michaël Vandenbergen. 'Er is nu sprake van ‘lekken’, maar alle info over mandaten en leningsconstructies waren al veel langer bekend en stonden in publiek beschikbare documenten', zegt Vandenbergen.

In De Ochtend op Radio 1 voegde CEO Bart De Smet daaraan toe dat de verzekeraar bij de vijf grootste belastingbetalers in België is. 'We hebben vorig jaar 49 pct belastingen betaald op onze winst voor belastingen.'

Nog volgens De Smet hoort het bij de 'politiek en ethiek' van Ageas om belastingen te betalen. 'We behoren niet tot de categorie van bedrijven die maar 0 tot 3 pct belastingen betalen', aldus De Smet.

Ageas verduidelijkt verder dat het een meerwaarde van 400 miljoen euro geboekt heeft op de verkoop van het kantoor in Hongkong, en geen 1,2 miljard euro. Omdat die constructie onder de Nederlandse dochter van Ageas viel, moesten er geen belastingen betaald worden op die meerwaarde - in Nederland gelden namelijk andere vrijstellingsregels.

De verzekeraar heeft 'nooit de intentie gehad om belastingen te ontduiken', zegt de woordvoerder. 'Enkele jaren terug hebben we een project opgestart om al onze entiteiten in belastingsparadijzen te herzien. Die herziening werd vorig jaar afgerond, met de verkoop van ons filiaal in Hongkong aan een buitenlandse financiële groep. Op dit moment hebben we geen enkele activiteit meer in een belastingsparadijs.'

Behalve Ageas duiken in België ook Nike en Janssen Pharmaceutica op in de Paradise Papers, schrijven De Tijd, Knack en Le Soir dinsdag op hun website. De drie Belgische media konden dankzij het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) en de Duitse krant Süddeutsche Zeitung de 13,4 miljoen documenten inkijken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig