Rutten: ‘Kan nationalisten niet verwijten nationalisten te zijn’
Foto: Guy Puttemans

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten ziet er geen graten in dat N-VA stelling inneemt in het conflict tussen Spanje en Catalonië. Dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uitspraken heeft gedaan, vindt Rutten niet zo verstandig.

Dat de N-VA stelling inneemt, is volgens Gwendolyn Rutten geen probleem: ‘Ik kan nationalisten toch niet verwijten nationalisten te zijn.’ Toch vindt ze dat regeringsleden van N-VA er goed aan doen om zich terughoudend op te stellen. Zo niet dreigt het verwijt van een schending van de scheiding der machten, doordat de uitvoerende macht zou ingrijpen voor de rechterlijke macht, die zich moet uitspreken over het Europese aanhoudingsmandaat tegen Carles Puigdemont en vier van zijn ministers.

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet opgezet met de ‘stoere verklaringen’ van de N-VA-regeringsleden. ‘Er zijn binnen Europa duidelijke regels afgesproken wanneer een ander land om iemands aanhouding vraagt. Die procedure is in handen van het gerecht. Als politiek hebben wij ons daarin niet te mengen’, aldus Beke.

‘Allebei fouten gemaakt’

In de crisis hebben zowel Spanje als Catalonië boter op het hoofd, vindt Gwendolyn Rutten: Puigdemont wist dat hij buiten de wet trad door het referendum en moet daar de gevolgen van dragen; Madrid heeft disproportioneel gereageerd, door eerst op mensen te kloppen op de dag van het referendum; nadien door maatregelen te nemen zoals het activeren van artikel 155, het opsluiten van gewezen Catalaanse ministers, ... ‘Allebei hebben ze fouten gemaakt’, besloot de liberale partijvoorzitster.

Premier Charles Michel heeft volgens Rutten tot nu toe ‘goed en koelbloedig’ gehandeld. Hij heeft terecht tegen het geweld geprotesteerd. Voor haar is het wel opmerkelijk dat Europa zwijgt. De EU heeft dan wel geen superminister die kan neerdalen, maar in het verleden heeft de Unie wel blijk gegeven van inventiviteit, zoals bij de bankencrisis. Michel ziet een bemiddelende rol voor de EU, wat ook betekent dat ze geen kant mag kiezen. Commissievoorzitter Juncker doet dat volgens Rutten wel. ‘Als Rusland politieke dissidenten zou opsluiten, zou de Europese Unie dat heel snel veroordelen’, klonk het.