Jongen (17) belandt in ziekenhuis nadat hij bleekwater dronk
Foto: ShutterStock

Een jongen van 17 is gisteren met spoed naar het ziekenhuis gebracht nadat hij een zogenaamde ‘Bleach Challenge’ heeft gedaan. De jongen uit Sint-Pieters-Leeuw had voor een weddenschap bleekwater gedronken, de zogenaamde ‘Bleach Challenge’. In de VS is het al een tijdje een rage, nu duikt de challenge ook bij ons op.

‘De jongen heeft enkele slokken javel gedronken’, aldus de directeur van Don Bosco Halle waar de jongen school loopt. ‘Dat was blijkbaar een weddenschap, via de gsm doorgegeven, waar hij dat dan moest doen. Als tegenprestatie ging hij dan 10 euro krijgen.’

Op YouTube zijn ontelbare filmpjes te vinden van mensen die de zogenaamde ‘bleach challenge’ doen. Vaak zijn deze echter nep en drinken ze gewoon water. Enkelingen doen het echt, met alle gevolgen van dien.

Levensgevaarlijk, zegt toxicoloog Jan Tytgat aan VTM Nieuws. De jongen is opgenomen met brandwonden op de slokdarm. Overigens heeft hij geluk gehad want ‘dat is maar het begin, het gaat letterlijk uw slokdarm wegbranden, in de maag kan het reageren met het zuur daar om dan bijzonder gevaarlijk chloorgas te geven’, aldus nog Tytgat.

Volgens het antigifcentrum mag je in geen geval braken na het drinken van bleekwater. ‘Geef water te drinken en breng het slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis’, staat te lezen op de website van het antigifcentrum.