Vrouw ontslagen die middelvinger naar Trump opstak
De foto ging de wereld rond. Foto: AFP

De fietsster die haar middelvinger opstak toen de autocolonne van Donald Trump passeerde, is haar werk kwijt.

De foto van de 50-jarige Juli Briskman die vorige maand in Virginia de president ongewoon begroette, ging viraal. Maar nu is ze haar baan kwijt, zo melden Amerikaanse media.

Nadat ze haar werkgever op de hoogte had gebracht dat ze de fietsster op de foto is, werd ze ontslagen. Ze werd apart in een kamer genomen met het nieuws en vervolgens uit het gebouw geleid, zegt ze. Samen met een doos met haar spullen.

Richtlijnen

Briskman werkte op de marketing- en communicatieafdeling van Akima LLC, een bedrijf dat voor de overheid werkt. Volgens de werkgever had ze de socialemediarichtlijnen van het bedrijf geschonden. Ze gebruikte de foto als profielfoto op Facebook en Twitter. Dat noemde het bedrijf volgens haar onprofessioneel.

Op de foto droeg ze echter niets dat haar in verband bracht met het bedrijf. Ook op haar persoonlijke socialemedia-accounts stond niets dat de foto met het bedrijf linkte.

Geen spijt

Hoewel ze niet gelukkig is met haar ontslag, heeft ze geen spijt van haar middelvinger gericht aan de president. ‘Ik ben boos over de toestand van ons land’, zegt ze. ‘Ik ben geschokt. Dit gaf me de gelegenheid om mijn mening duidelijk te maken.’

Mogelijk gaat ze haar ontslag aanvechten. The Washington Post vroeg Akima tevergeefs om een reactie.